РСМ забрани използването на името Иван Михайлов за фондации и сдружения

Комисията, която има ангажимент да даде мнение за използване на имена, е дала отрицателно становище

16.03.2023 | 18:18 Редактор: Михаела Димитрова
РСМ забрани използването на името Иван Михайлов за фондации и сдружения

Комисията, която има ангажимент да даде мнение за използване на имена на личности като наименования на фондации и сдружения, е дала отрицателно становище за използване на името Иван Михайлов, съобщават медиите в Северна Македония. 

Заключението от днешното заседание на комисията ще бъде изпратено на министъра на правосъдието в страната.

Днес е последният срок, според изменения Закон за сдруженията и фондациите, в който Министерството на правосъдието по предложение на комисията трябва да вземе решение дали сдруженията със спорни имена да бъдат заличени от Централния регистър на Северна Македония.

Законът беше приет с единодушие от парламента на страната, след като откриването на клубове на сдруженията "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид бяха оценени като провокация, предаде БТА.

Сдружението "Иван Михайлов" в Битоля не е реагирало в тримесечния срок, който законът даде, за да бъдат предложени нови имена, а от „Цар Борис Трети” в Охрид изпратиха писмо с искане за допълнителни разяснения, тъй като законът е с ретроактивно действие. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Никола Ангелов Кукуш
преди 1 година
А на нас в Кукушъ но и по Солунъ, Воденъ, Леринъ, дето е повече от половин Македония българските медии ще подарятъ ли капка внимание, поне и по едно камъче да се тури дето се е родилъ Гоце Делчевъ, но и други 100ци подобни наши революционери от Беломирието? - или само Северна е Македония, която си е 80 и кусуръ години сърбска, останалите заедно с най големата Беломорската, не са? - То сякаш някой си плаща да е така. Сигнализирай за неуместен коментар