Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Любчо Георгиевски: Културният център "Иван Михайлов" няма да промени името си

Обвиненията срещу нас продължават, а на подадените от нас 20 жалби няма отговор

19.02.2023 | 14:35 Редактор: Петя Кръстева

"Културният център "Иван Михайлов" няма да промени името си," заяви председателят на културния център Любчо Георгиевски в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR по повод изтеклия срок за промяна на имената на сдруженията, чиито имена властите в Скопие смятат за спорни. През ноември 2022 година парламентът в РСМ прие спорно законодателство с обратна сила, според което законно регистрирани вече сдружения и клубове може да бъдат заличени от Централния регистър заради имената си. 

"Ще си потърсим правата в съда, ако ни заличат от Централния регистър. И ако съдът в РСМ не ни даде правата, ще ги потърсим в Европейския съд по правата на човека в Страсбург," заяви Георгиевски в разговор с водещата Милена Милотинова.

През 2001 година с подобни мотиви Скопие забрани сдружението "Радко" (б.р. Радко е псевдоним на Иван Михайлов), а по-късно Европейският съд по правата на човека се произнесе по въпроса с осъдително за РСМ решение, заявявайки че  наименуването на сдружение на лице, което е било негативно възприемано от мнозинството от населението само по себе си не може да се счита за осъдително или да представлява заплаха за обществения ред.

По повод срещата с външния министър Буяр Османи тази седмица, Георгиевски заяви, че тази първа среща е само една крачка напред. "Заявихме в разговора с него, че ние не сме външен проблем на РСМ, ние въобще не сме проблем, а сме решението за Република Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз. Властите досега не бяха разговаряли с нас. Ние имаме готовност да разговаряме с всички, които искат разговор с нас и очакваме да ни впишат в Конституцията. РСМ трябва да спазва френското предложение, с което се съгласи, и подписания Договор с България," категоричен бе Георгиевски. 

Той обясни, че след като през декември беше извикан на разпит в прокуратурата, сега има и още едно наказателно производство  от Комисията за защита от дискриминация за това, че не е сменена табелата на надписа "Културен клуб Иван Михайлов". 

"След като се върнахме от Брюксел, където се състоя среща с еврокомисаря Вархей,  има и ново производство срещу мен - този път за разпространение на говор на омразата срещу хора, които имали македонско национално самочувствие. Т.е. те не спират, а продължават с обвиненията срещу нас. От една страна, министър Османи ни кани на среща, за да се намали напрежението и да решаваме проблемите, но от друга страна - се продължава с обвиненията, които могат утре да се реализират с до 15 000 евро глоба, а производството за говор на омразата може да доведе и до затвор. Ние, македонските българи, не знаем как ще спадне напрежението, което ние чувстваме на гърба си, защото живеем тук и имаме страхове за нашата сигурност," заяви Любчо Георгиевски и добави:

"Има едно сдружение "Дело", в което са юристи, те са подали 20 жалби за говор на омраза срещу нас, българите в РСМ, но на тези 20 жалби няма нито един отговор."

Вижте целия разговор във видеото.