Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: САЩ се намесват в отношенията ни с РСМ в ущърб за България

"Изключително важно е да се затвърдят западните позиции тук на Балканите", категоричен е д-р Войн Божинов

16.02.2023 | 21:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Какво ще се промени след срещата на македонските българи с властта в Скопие?

"Не мисля, че трябва да бъдем големи оптимисти. Едва ли нещо ще бъде променено в бита и житието на нашите сънародници в югозападната ни съседка. Всичко това са маневри на скопското правителство, за да не въведе в реалност онези ангажименти, които е поело и които са много лесни за изпълнение, тъй като не изисква кой знае какви отстъпки от страна на управляващите в Скопие", заяви историкът д-р Войн Божинов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него всяко посегателство върху гражданин на РСМ, който ясно изразява своето българско самосъзнание, по един или друг начин е координирано с местни и централни фактори в управлението на нашата съседка.

"Всичко ще бъде забравено, заметено под килима, ще бъдат дадени някакви обяснения проформа и накрая ще излезе, че господин Пендиков се е самопребил. РСМ се намира в дълбока политическа криза, донякъде тя е по-дълбока от кризата у нас, защото там има и много тежък национален фактор. Въпреки това северномакедонизмът в лицето на управляващите неотклонно следва своята линия на антибългарска кампания", обясни д-р Божинов пред Bulgaria ON AIR.

Той се надява властите да направят опити да се парират скопските провокации, като предупредят партньорите ни, че историческите факти, които ще бъдат поднесени, ще бъдат изкривени от РСМ.

"В Скопие има много хора, които са заинтересовани РСМ да стои на едно място, привързана до северния си съсед. Но с течение на времето влиянието на Република Сърбия в РСМ намалява по чисто поколенчески причини", отбеляза д-р Божинов.

По думите му ветото е инструмент, който ние не сме използвали докрай, защото е дошло правителството на Кирил Петков.

Д-р Божинов коментира и закона на РСМ за промяна на имената на българските клубове в Охрид: "Това ще бъде един много добър тест за отношението на нашите европейски партньори по въпроса за правата на българите в Македония".

Гостът смята, че американците не само се опитват да бъдат арбитър във взаимоотношенията между България и РСМ, но и директно се намесват в балканските дела в ущърб на България.

"Изключително важно е да се затвърдят западните позиции тук на Балканите, тъй като влиянието на Русия е голямо. Сериозното руско влияние може да навреди на американските интереси тук, да се отвори някакъв фронт", изтъкна д-р Божинов.

Гледайте видеото с целия разговор.