Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зам.-министър Петрова: Няма нужда от вето за Северна Македония, те си го самоналагат

В РСМ създадоха високи очаквания в обществото, че ще продължат и без промяната в Конституцията, коментира дипломатът

15.02.2023 | 20:55 Редактор: Елеонора Танева

Македонският външен министър се срещна с представители на македонските българи! Ще се справим ли с езика на омразата?

"Правим всичко възможно, за да покажем как езикът на омразата, адресиран ненавреме, прераства в криминални прояви. Неслучайно езикът на омразата беше заложен като част от критериите за европейския път на РСМ", заяви зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова в студиото на "Денят ON AIR". 

Тя подчерта, че РСМ дава много обещания, но няма адекватни последващи действия след антибългарски прояви и това става повод за ескалиране на ситуацията. 

"Важно е да покажат на собственото си общество, че за да бъде европейско, трябва да има нулева толерантност към тези прояви", посочи Петрова.

Дипломатът коментира, че след приемането от ЕС на преговорната рамка, македонците са с усещането, че вече са започнали преговори.

"Грешно създадоха високи очаквания в обществото, че ще продължат и без промяната в Конституцията. А според решението на всички държави, трябва да го направят, това е ангажимент не към България, а към целия ЕС", уточни Петрова.

Зам.-външният министър беше категорична, че не е необходимо страната ни да налага вето за начало на преговорите с РСМ.

"Те са в самостоятелно наложено вето, ясно е записано, че за да продължат пътя си към европейската интеграция, трябва да променят Конституцията. Докато не го направят, няма как да започнат реално преговорите. Ние можем колкото пъти искаме да наложим вето, крайната цел е този регион да бъде интегриран, така ще бъде много по-лесно да съжителстваме с тях, но това може да стане, когато изпълняват критериите", каза още Петрова.

Утре тя заминава за Австрия, където ще има разговори по темата за членството на България в Шенген. очаква, че ще има и ясен ангажимент на европейско ниво за средствата, които ще помогнат за контрола на нелегалните мигранти.

Гледайте целия разговор във видеото.