Австрия категорична: Отказва да промени позицията си за България и Румъния в Шенген

"Ветото ще остане дотогава, докато системата е "нефункционална", каза Нехамер

15.02.2023 | 12:57 Редактор: Ирена Бакърджиева
Австрия категорична: Отказва да промени позицията си за България и Румъния в Шенген

Австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди в разговор с австрийски журналисти, че Австрия няма да промени позицията си за наложеното вето срещу разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния.

"Ветото ще остане дотогава, докато системата е "нефункционална", каза Нехамер и напомни за молбите за получаване на бежански статут, подадени в Австрия от 75 000 нерегистрирани мигранти, преминали външната граница на Европейския съюз много преди да влязат в Австрия. 

Нехамер посочи и все още съществуващия германски граничен контрол по границата с Австрия. Той отхвърли обвиненията за липса на солидарност. Канцлерът припомни, че навремето Германия е блокирала влизането на Австрия в Шенген, с аргумента, че Австрия не е в състояние да защитава външната граница, пише "Труд".

"Тогава Австрия не се притесни", подчерта тай, а работеше по въпроса за спечелване на доверието, за да може Германия да гласува "за".

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Двойните стандарти
преди 1 година
Нас как ни натискаха за Северна Македония, която дори не е член на ЕС, а спрямо Австрия никой не полага усилие да въздейства за членството ни в Шенген. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 1 година
гейпартньорства е вратата за шенген! Сигнализирай за неуместен коментар