България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Властите в РСМ подхранват антибългарската пропаганда

"Единственият шанс за промяна е тази държава ускорено да тръгне към ЕС", смята Георги Пашкулев

06.04.2023 | 08:17 Редактор: Тодор Петров

В Северна Македония започна делото срещу нападателите на Християн Пендиков. Той беше пребит на 19 януари от двама души. Според прокуратурата мотив за деянието е българската етническа принадлежност на Пендиков. Местни медии и политици обаче твърдят, че това е криминално престъпление.

"Трагедията с Пендиков ще бъде използвана срещу нас. Трябва да сме наясно, че антибългарската пропаганда в РСМ никога не е спирала и винаги, когато е можело да бъде ескалирана, македонските власти са го използвали. Съществуването на самата Македония като държава винаги е било изградено на отричането на всичко българско", заяви главният редактор на БГНЕС Георги Пашкулев в "България сутрин". 

Според него перспективите не изглеждат добри, тъй като самите власти в РСМ подхранват антибългарското поведение.

"Това е държавно спонсорирана политика. Ако тази политика спре, тези хора няма от какво да живеят. Това значи да плюят на собствената си родова история. Единственият шанс за промяна е тази държава ускорено да тръгне към ЕС", категоричен бе Пашкулев пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът е на мнение, че нашите интереси са сравнително защитени, тъй като РСМ може да продължи към Европа само ако промени Конституцията си. 

"Македонците трябва да са наясно, че без тази промяна ще вървят назад и ще бъдат бедни и корумпирани. България трябва да работи по линия на европейските институции. Победа на нашата дипломация е, че успяхме да го вкараме като изискване на ЕК към РСМ", обясни Пашкулев и добави, че при случаи като този с Пендиков трябва задължително да сигнализираме нашите европейски партньори.

По думите му е належащо у нас да се формира редовно правителство, тъй като е много важно и от геополитическа гледна точка. Трябва да използваме факта, че в момента Черно море е във фокуса на внимание на НАТО, Вашингтон и Брюксел, обърна внимание гостът.

"През последната година македонците дори си позволиха снизходително поведение. Когато сме наясно със себе си и да не отстъпваме от позициите си - край на романтиката в РСМ", каза още Пашкулев.

Гледайте цялата прогноза във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
drg
преди 1 година
Много точно изказване на журналиста, всичко е точно така!!! Сигнализирай за неуместен коментар