Гуми, спринцовки: Незаконно сметище "изникна" на стената на язовир "Панчарево"

Доброволци почистили реката и пуснали 100 кг риба вътре

10.04.2023 | 14:00 Редактор: Петя Кръстева

Незаконно сметище се е образувало на стената на язовир "Панчарево". Тоновете боклук стоят от години, а купчините с отпадъци продължават да се трупат. За проблема сигнализираха от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне.

Гуми, строителни отпадъци, дрехи и дори спринцовки покриват тревните площи край "Панчарево". Отпадъците идват не само от фирми, които се занимават професионално с извозването на боклук, но и от домакинствата. Купчините вече стигат и до река Искър, а проблемът е от поне от 5 години. Мерки срещу замърсяването обаче няма.

"Пускали сме сигнали-лично инспекторите на кабинета на Билева на Столична община са били тук, но виждате нищо не се променя. Нашите притеснения са, че всъщност никой не знае какво има в тези боклуци, особено онези които са зарити, може да има батерии, опасни отпадъци, които предполагам влияят и на реката", коментира Галина Бел от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне

От районната администрация на Панчарево все още не са получили финансиране, за да се справят със струпалия се боклук. Според "Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне" само премахването на отпадъците няма да реши проблема. Аргументират се с това, че механизмът за санкциониране не работи. 

"Нито има санкции, нито има глоби, нито има някакви наказания. Продължава да се трупа боклук", отбеляза Милена Алексиева.

Разочарованието от липсата на мерки за справянето с отпадъците подтиква местните сами да опитат да се справят с проблема.

"На 25 март почистихме близо 60 тона боклук. Пуснахме 100 килограма риба в реката", подчерта Георги Мутавджийски от Риболовно сдружение "Искър-София".

Доброволците обаче не могат да се справят с отпадъците, трупани с години. Докато боклукът се трупа, местните все пак имат една надежда - районът около язовир "Панчарево" и река Искър да се превърне от сметище в място за разходка и отдих, на което да се любуват на красотата и чистотата на природата.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 1 година
Околностите на София са разкошни. Природата на България е уникална. В Панчарево видях много роми,преди години ги нямаше....Така че би било добре да бъдат махнати оттам... Сигнализирай за неуместен коментар