30% по-скъпа трапеза за Великден - цените на яйцата скочиха, а прясно агнешко рядко се намира

Търговците очакват цената на месото да е около 30 лв. за килограм

26.03.2023 | 13:41 Редактор: Вяра Димова

30% по-скъпа ще ни излезе Великденската трапеза тази година. Вече се наблюдава рекордно поскъпване на яйцата. А хората купуват агнешко все по-малко. 

Дни преди Великден - на щандовете в магазините прясно агнешко рядко може да се намери. А там където го има е на цени от близо 25 лв. за килограм. 

"Килограмът на дреболиите е 12 - 14 лева - в зависимост какво има в тях", каза продавач-консултантът Ваня Калинова.

Търговците обаче очакват цената на агнешкото за Великден да е около 30 лева за килограм в големите градове. Причината - фермерите имат повече разходи за издръжката на животните. Георги Тончев е собственик на ферма във Великотърновско и има 800 агнета. Споделя, че за първа година нито един търговец не го е потърсил.

"Разходите за фуражи, трудът е много скъп. В овцевъдството физическият труд е повече. Има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец. В момента себестойността е 11-12 лева на агне, живо тегло. Ние в момента, продавайки на 11-12 лв., продаваме на себестойност", посочи Тончев.

Оказва се, че през последните години българите все по-малко купуват агнешко за Великден и Гергьовден.

"Ако има парички, ще посрещнем, ако няма - няма. Скъпо е", коментира Петър Иванов.

"10 години съм работила във фермата. Човекът се принуждава, като минат дадени килограми няма какво да го прави и на кого да го даде", смята Снежана Христова.

Рекордно поскъпване вече се забелязва при яйцата - 54 стотинки за брой.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.