Агнешкото за Великден удря 25 лв. за кг, българинът все по-често се лишава от месото

Все повече клиенти предпочитат да потърсят стопани и да купят директно от тях

15.03.2023 | 20:18 Редактор: Искра Ангелова
Агнешкото за Великден удря 25 лв. за кг, българинът все по-често се лишава от месото

Агнешкото за предстоящия Великден ще струва средно около 25-27 лева за килограм, като преди празника цената може да се повиши допълнително, прогнозират животновъди. Увеличението спрямо миналата година е около 20 на сто, въпреки че и през април-май 2022 г. цената на българското агнешко месо в магазините достигаше до 25 лева за килограм.

Плешката се продава с около 2-3 лева по-евтино в сравнение с бута. Стойността на мръвките е по-висока от миналата година заради поскъпването на фуражите и увеличените разходи на фермерите за отглеждане на животните, обясниха фермери.

Традиционно за Великден и Гергьовден се поднася агнешко, но се оказва, че мръвките не присъстват често на трапезата ни през останалата част от годината заради по-високата им цена. Обикновено хората купуват агнета само по специален повод като празник, помен или курбан за здраве, обясниха стопани.

Производителите все още не са заредили с продукцията си магазините, като изчакват навечерието на Великден, за да получат по-изгодна цена за месото. Част от продавачите в по-малки търговски обекти заявиха, че ще зареждат агнешко само по поръчка на редовни клиенти и ще правят списъци, защото има опасност да залежи и да остане непродадено заради по-високата му цена и факта, че българите предпочитат пилешко и свинско месо, информира "Труд".

Все повече клиенти предпочитат да потърсят стопани и да купят директно от тях цяло агне за празника. В този случай килограм месо живо тегло излиза по 10-12 лева за килограм, но след почистване на животното и отделяне на частите, които ще се включат в ястията за трапезата, цената се увеличава с до 50 на сто, обясниха от бранша. Обичайно надценката в магазина за крайните клиенти обаче е двойна.

Ако ще заложите на агнешко от магазина, внимавайте месото да има приятен червеникав оттенък и по него да няма засъхнали участъци. Това са признаците, че мръвката е прясна, а не дълбоко замразяване, твърдят експертите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Агнешко не ям но пък имам домашно прясно телешко и свинско. Сигнализирай за неуместен коментар