Ще ядем ли златни яйца по Великден? Един картон е 15 лв.

Птицевъд: В момента стойността от производител е оптималната

08.03.2023 | 13:00 Редактор: Вяра Димова
Ще ядем ли златни яйца по Великден? Един картон е 15 лв.

Цената на яйцата за Великден ще се запази такава, каквато е в момента. Това са прогнозите към днешна дата. Това каза председателят на управителния съвет на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков. Той допълва, че няма предпоставки за поскъпване, дори напротив. Сега кора от 30 яйца струва около 15 лева, като едно от тях се продава за около 50 стотинки в магазините.

"Цените на електроенергията и горивата са без сериозна промяна, а фуражите, които образуват около 70% от себестойността на яйцата, поевтиняват. Затова и очаквам да няма промяна. За понижение също се съмнявам, тъй като колкото и да ни се иска цената да се определя единствено от себестойността на продуктите, това се прави по-скоро от пазарите. И понеже се получават едно огромно търсене и недостиг на яйца в цяла Европа заради птичия грип, който засегна Испания, Италия, Франция, Германия, дори и Румъния, това определя цената и търсенето", обясни Даниел Божанков, като подчертава, че няма опасност страната ни да остане без яйца.

Голямата разлика между стойността на продуктите на едро и това, което потребителите плащат в магазините, той обяснява с многото търговци по веригата.

"В момента цената от производител е оптималната. Това е така, защото в нашия сектор, както при яйцата, така и при месото разчитаме основно на по-големите обороти с малки маржове. Нормално за един производител е да печели между стотинка и две от едно яйце", допълни птицевъдът, цитиран от "Фокус".

Той апелира и големите търговски вериги у нас да купуват директно от производителите, тъй като, според него, така те ще могат да си позволят да продават по-евтино.

Снимка: pixabay