С колко вдигат таксите във ВУЗ-овете и защо ректорите са притеснени за финансирането?

Само 8 професионални направления и 18 защитени специалности са освободени от сумата

20.03.2023 | 13:41 Редактор: Вяра Димова

Студентски съвети се събират спешно заради ръста в семестриалните такси на университетите. От Министерството на образованието и науката обявиха предложението - с 20% скача средният размер на годишната такса.

Увеличението касае основно студентите, които се обучават в специалностите от областите "Педагогически науки", "Хуманитарни науки", "Социални, стопански и правни науки", "Природни науки", "Технически науки" и "Здравеопазване".

Студентите в 8 професионални направления и 18 защитени специалности са освободени от такси.

"Таксите в университетите се определят по предложение на Академичните съвети", заяви министърът на образованието проф. д-р Сашо Пенов.

По време на заседание на Съвета на ректорите, което се проведе в Медицинския университет в Пловдив, стана ясно, че по-голямата част от университетите ще запазят размера на досегашните такси. Ректорите са притеснени от новите критерии за оценяване и акредитация, които все още не са актуализирани и от които ще зависи финансирането на университетите.

"Трябва да имаме много активна връзка и с бизнеса за финансирането на тези университети", посочи председателят на Съвета на ректорите и ректор на МУ-София акад. Лъчезар Трайков.

"Има необходимост такива научни продукти, реализирани от изследователска дейност, много бързо да бъдат приложени в практиките и по задание на бизнеса да бъдат разработвани различни иновационни", коментира ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева.

Четирима души се борят за място в Медицинския университет в Пловдив. Той е един от десетте с научноизследователски статут. В него се намира единственият у нас Медицински симулационен тренировъчен център, в който бъдещите лекари се обучават на манекени, които могат да бъдат оперирани и лекувани.

"Определено можа да се каже, че е перлата в короната на МУ. Той е разработен на много високо ниво", каза директорът на центъра в МУ-Пловдив проф. Благой Маринов.

За университетите, които не са научноизследователски, от МОН съветват:  "Останалите университети имат възможности по различни европейски и национални програми да кандидатстват за развитие на своята дейност", заяви министър Пенов.

Под въпрос са средствата на 40 университета у нас.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Вижте повече в репортажа.