България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

УНСС: Вдигането на таксите е тежко решение, важно е за студентите и за ВУЗ-а

Матилда Александрова-Бошнакова и Ангел Стойков смятат, че при подобно решение трябва да се постигне баланс

17.03.2023 | 08:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

МОН предлага таксите за университетите да скочат с 20%. Така средният размер на годишната такса за обучение в държавните висши училища за академичната 2023/2024 г. ще е 1050 лв.

"В нашия университет няма увеличаване на таксите. При средно ниво на такси в размер на 900 лв. за стопански, правни науки и икономика, при нас таксите остават 600 лв. Това означава, че студентите заплащат под 300 лв. на семестър, което е символична такса", заяви зам.-ректорът по учебната дейност към УНСС Матилда Александрова-Бошнакова в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че УНСС разчита на проектното финансиране и работи усилено с общините и бизнеса, като привлича субсидии, подпомага по друг начин студентите и разчита на това оптимално да развива учебния процес, без това да влияе на качеството, но в същото време икономически да благоприятства възможността млади хора да се обучават в университета.

Гостът обърна внимание на платената форма на обучение, чиято такса също се запазва на равнището от миналата година.

"Всяко увеличение няма да бъде прегърнато от студентите, но тук е ролята на Студентския съвет и на ректорското ръководство. Трябва да се намери баланс, който е нужен и за двете страни, защото семестриалните такси са много важни и за ректорското ръководство като основен приход за университета, но са важни и за студентите, защото това е основният им разход", посочи председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че не Министерството на образованието и науката желае да увеличи с 20% таксите, защото ректорите определят какви да бъдат таксите за следващия семестър.

"В нашия университет държим определени сравнително средни нива на семестриални такси – нито са най-високите, нито са най-ниските, което вярвам, че е допълнителен стимул за студентите да се обучават в нашия университет", отбеляза Стойков.

"Ние сме поставени пред турбулентни условия. Всеки университет има самостоятелна политика за определяне на таксите. Тази политика при нас зависи изцяло от диалога със Студентския съвет и затова сравнително рядко се взема такова решение за увеличаване на таксите, като използваме други компенсаторни механизми", обясни Александрова-Бошнакова.

Според нея вдигането на таксите е тежко решение, а икономическата ситуация в страната предполага внимателно да се подхожда към този въпрос. Тя избори в кои направления семестриалните такси са най-високи - в областта на изкуствата, медицината, здравеопазването, спорта, техническите науки.

"Националното представителство на студентските съвети още в края на този месец ще направи анализ, в който да се види в кои университети се повишават тези такси и да се прецени дали наистина ректорските ръководства коментират тези неща със студентките си съвети. Там, където има проблем, Националното представителство ще излезе със становище, за да може студентите да са наясно, да имат пълната информация", поясни Стойков.

Гледайте целия разговор във видеото.