Намалено работно време и хоум офис: Как компаниите задържат 20-годишните на работа?

Много от тях предлагат подпомагане и съвети специално за представителите на "поколението Z"

16.03.2023 | 10:47 Редактор: Вяра Димова
Намалено работно време и хоум офис: Как компаниите задържат 20-годишните на работа?

Студентът по социология Туре Ренер е на 23 години. Той и неговата приятелка Синди Йеске, която е на 21, са част от "поколението Z". Според Туре те са печелившите от настоящия недостиг на кадри в Германия - младите се възползват от овакантените работни места, пише АРД.

"Мога да ида в Швеция и да работя известно време оттам", казва Синди пред германската телевизия. Тя харесва подобни варианти за работа, но смята също, че те са полезни и за работодателите. Според младото момиче така служителите не се претоварват и компанията по-лесно може да задържи младите си служители по-дълго.

Хадидже Зека от компания за търсене на работа потвърждава пред АРД мнението на Синди. Според специалистката "поколението Z" има много власт в момента и обществото се съобразява с желанията им.

Затова и компанията за човешки ресурси, в която Зека работи, сега предлага подпомагане и съвети специално за представителите на "поколението Z". За младите, които влизат в тази възрастова група, е нужна повече деликатност и търпение, когато работодател иска да ги привлече. Когато те вече работят, носят на критика, стига тя да не много интензивна, защото това не се приема добре от тях, пише АРД.

Компанията "Advantest" в Бьоблинген вече се е приспособила към идеите на новото поколение. Повечето от служителите на компанията могат свободно да организират работното си време и, ако желаят, могат да работят от вкъщи или при намалено седмично работно време. "Важното е, че постигаме целите, които сме си поставили", обяснява ръководителят на отдел "Човешки ресурси" в компанията Марсел Гийс пред АРД.

От това се възползват служители като 23-годишния електроинженер Кевин Фраймайер. Обикновено той започва работа сутрин от дома си, а в 10 ч. отива на фитнес за два часа, разказва германската медия, цитирана от DW.

В "Advantest" привличат служителите от "поколението Z" и по други начини - всеки, който избере да иде в офиса, има достъп до удобни места за почивка и безплатно кафе. Онези, които ходят на работа с колело, пък могат да получат до два велосипеда с данъчни облекчения от програмата "Job-Rad". А тези, които имат електромобил, могат да го зареждат на зарядните станции на фирмения паркинг, пише още АРД.