Работодателите в Германия отчаяно търсят квалифицирани работници

До 2035 г. в страната ще има недостиг на 7 млн. квалифицирани лица

22.02.2023 | 14:32 Редактор: Вяра Димова
Работодателите в Германия отчаяно търсят квалифицирани работници

В бонския квартал Бад Годесберг обущар се оплаква, че децата му не желаят да поемат семейния бизнес - те предпочитат да следват в университет, а намирането на чирак се оказва трудна задача. Ковачът в близкия център за конна езда пък казва, че след края на обучението на стажанта му, се е опитал да го задържи, но той не е пожелал да остане. Много трудно е да се намери нов, подходящ човек, казва той. Друг германец, работещ за голяма корпорация, винаги отчаяно търси компютърни специалисти, а навсякъде из кафенетата в Бон висят обяви: "Търси се персонал".

"Много предприятия в Германия вече са силно засегнати от недостига на квалифицирани работници", признава федералното министерство на икономиката. "Повече от 50% от фирмите виждат в това най-голямата заплаха за развитието на своя бизнес". И въпреки че много компании усещат осезаемо липсата на подходящи кадри, ситуацията вероятно тепърва ще се влошава.

През идните години предстои пенсионирането на т.нар. бейби бумъри. А до 2035 г.  в Германия ще има недостиг на 7 милиона квалифицирани работници, твърди Институтът за изследване на заетостта.

Но дали в страната наистина има прекалено малко квалифицирани работници? Икономистът и специалист по пазара на труда Симон Йегер, който ръководи Института за икономика на труда (IZA) в Бон, казва следното: "В момента имаме рекордна заетост в Германия. Около 46 милиона души работят - това е повече от всякога и това развитие всъщност противоречи на тезата за недостига на квалифицирани работници".

Според него младите са по-добре образовани от онези работници, които сега се пенсионират. Йегер обръща внимание и на резкия спад на заплатите в реално изражение, който през 2022 е бил 5,7 процента, пише DW.

Йегер, който има докторска степен от Харвардския университет и е преподавал в Масачузетския технологичен институт (MIT), смята, че в Германия се е формирал "резерв от работна ръка, който не се използва". Според него в този т.нар. резерв попадат хора, "които вероятно биха искали да работят, но не излизат на пазара на труда. Или пък има "работещи на непълно работно време, които при по-добри условия биха работили и на пълно работно време".

Според Федералната агенция по заетостта, едва 11% от хората, които работят по 20 часа седмично, са заявили, че биха желали да работят повече. Основната причина обаче все пак е друга - най-вече поради грижи за деца или болни роднини.

"Компаниите трябва радикално да променят условията, които предлагат. Те трябва да ухажват хората", категоричен е Щефан Шайбле от управителния съвет на консултантската компания "Роланд Бергер". "Работодателите, които не са разбрали, че трябва да инвестират в своя персонал, сега имат много голям проблем", казва той.

Експертите по пазара на труда твърдят, че за преодоляване на недостига на квалифицираните кадри в Германия е необходима нетна имиграция от 400 000 души всяка година. Досега контролираната работна имиграция от трети страни е била ограничена до максимум около 60 000 ежегодно.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Е меркелицата нали внесе над един мельон бонго-бонго, а шмолц още мельон урки....кво мрънкат за недостиг на работна ръка. Да ги квалифицират и ейговна! Сигнализирай за неуместен коментар