Германия е най-предпочитаната страна за миграция от българите

На второ място се нарежда Испания

28.01.2023 | 08:52 Редактор: Петя Кръстева
Германия е най-предпочитаната страна за миграция от българите

Най-голямата българска общност, живееща в чужбина, се намира в Германия. Официалният брой на нашите сънародници във Федералната република е 410 885 души, показва справка изготвена от посолството ни в Берлин и генералните консулства във Франкфурт и Мюнхен.

Втората по численост българска общност, живееща извън България, е в Испания. Разликата между официалния и неофициалния брой на жителите е почти двойна. Според официалните данни, предоставени от посолството в Мадрид и генералните консулства във Валенсия и Барселона, българите са 118 120 хиляди. Неофициалната – 215 хиляди.

На трето и четвърто място са Италия и Франция, където неофициалният брой на българите е съответно 90 хиляди и между 60-80 хиляди.

Много българи традиционно има в държави като Гърция, Чехия и Австрия, с които имаме исторически отношения. По официални данни броят на българите в нашата южна съседка е 68 307. В Чехия нашите сънародници са малко над 17 хиляди, но по неофициалните – над 60 хиляди. В Австрия, където има българи от различни мигрантски вълни, българите са между 35 и 45 хиляди. Почти 46 хиляди българи живеят в Белгия, съобщи БГНЕС.

На девето място се нарежда Нидерландия с 43 530 българи.

Извън Европа най-много българи има в САЩ, Канада и Аржентина. Броят на българите в САЩ достига 350 хиляди души по неофициални данни. В Канада са между 80 и 90 хиляди, а в Аржентина – между 60 и 80 хиляди.

Българските граждани не са длъжни да се регистрират в нашите дипломатически мисии в чужбина. По тази причина МВнР не разполага с точни данни за числеността на пребиваващите зад граница. Също така липсва статистика за редица държави.

Снимка: БГНЕС