Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

България все още е донор на работници за чужбина, заплатата е водещата причина

По-добрата социална система навън също е приоритетен фактор

11.01.2023 | 13:57 Редактор: Калина Донкова

Единадесет области у нас са най-големите донори на работна ръка за чужбина. Това показаха данни от изследване на Главната инспекция по труда.

Според тях над 5% от населението на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е заминало зад граница през последните 10 години.

А основната причина - всички тези хора очакват навън да взимат по-високи заплати.

Един от водещите проблеми у нас продължава да бъде голямата разлика в размера на възнагражденията и стандарта на живот между различните областни градове и селата около тях, поясни в ефира на предаването "Директно" икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

"По-скоро хората от малките градове и от села са тези, които по-често се насочват към работа в чужбина, отколкото тези от областните центрове. Традиционната динамика в рамките на българия беше първо от селата към големите градове, от регионалните центрове към София и вече от София евентуално към чужбина. Участието на България в Европейския съюз до голяма степен премахва границата през този процес. Съответно София или големи областни центрове от типа на Пловдив или Варна, трябва да се конкурират със западни градове", обясни той. 

По-добрата социална среда, значително по-добрата работа на социалната система в Европейските държави и перспективата за по-високи пенсии, също са сред основните фактори, които привличат сънародниците ни, изтъкна още Николов.

Той е на мнение, че е пресилено да се тъврди, че голямата част от българите в чужбина имат по-високо качество на живот, отколкото в България, а моделът в по-голямата си степен продулжава да е работа на гурбет.

Вижте целия разговор във видеото.