Милков: Безнаказаността в РСМ поражда нови провокации, проблемите ескалират

Министърът на външните работи коментира решението да се забрани името на Иван Михайлов

17.03.2023 | 13:01 Редактор: Михаела Димитрова

Министерството на външните работи у нас остро осъди посегателството, както и опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в страната. Причината е забраната българският културен клуб в Битоля да носи името на последния лидер на ВМРО Иван Михайлов. Така на практика клубът трябва да смени името си и да поиска нова регистрация.

След приемането на френското предложение от РСМ, напреженията се преместиха между политическите партии там. РСМ очевидно ще трябва да се раздели с някои парадигми, които са устойчиви в политиката ѝ и това нещо очевидно поражда силни напрежения. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков.

Според него това е ескалираща тенденция на проблеми. "Задминаха се ситуациите, при които бяха атакувани български клубове и организации там, а сега вече и българската държава от вчера стана обект на подобни атаки", коментира още министърът.

По негови думи "тази безнаказаност там поражда склонност към нови провокации и към нови престъпления."

"Тяхната тенденция отдавна е да представят отношенията между България и РСМ като нормално развиващи се, но видите ли от двете страни има някакви екстремисти, които все мътят водата и се мъчат да развалят тази положителна картина", каза още Милков.

Той допълни, че на този фон в РСМ са регистрирани над 17 хиляди неправителствени организации. "Вчера е започнала да действа комисията, която трябва да се произнася по техните имена. Единствените решения и произнасяния бяха по отношение на двете български организации. Разбира се, становището беше негативно, което още веднъж показва, че това е тенденциозно прието законодателство, комисията е тенденциозно създадена и нейната цел е да репресира българските организации", категоричен е служебният министър.

Снимка: БГНЕС