МВнР: РСМ ограничава основни права и свободи на гражданите с българска идентичност

Министерството смята, че едностранни и тенденциозни тълкувания на историческите събития се използват като аргумент

17.03.2023 | 10:29 Редактор: Ирена Бакърджиева
МВнР: РСМ ограничава основни права и свободи на гражданите с българска идентичност

Министерството на външните работи следи с нарастващо безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с опитите за ограничаване правото на сдружаване на българите в страната, се посочва в изявление на говорителя на външното ни министерство.

Вчера Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония излезе с негативно становище, че българският културен клуб в Битоля не може да се казва "Иван Михайлов". След това министърът на правосъдието Кренар Лога одобри решението.

Същевременно от Централния регистър в Северна Македония съобщиха, че отхвърлят искането за съгласуване на името на сдружение "Цар Борис III" в Охрид.

Приетите решения от властите в Северна Македония противоречат на поетите ангажименти от Скопие в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, включително на тези, които се самоопределят като българи, посочват от Външното ни министерство.

Според наличната в публичното пространство информация Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на министерството на правосъдието 17 000 неправителствени организации. Единствено българските сдружения "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид са получили негативни решения, че не могат да използват избраните от основателите им имена.

Според външното ни министерство този факт показва, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите в югозападната ни съседка, са направени с единствената цел да заличат от Централния регистър две организации на българи в Северна Македония.

"Ставаме свидетели как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи", се посочва в позицията на говорителя на Външното ни министерство.

Според подписания през юли миналата година Протокол от заседанието на Съвместната междуправителствена комисия Северна Македония се е ангажирала да осигури равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната. България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти.

Снимка: БГНЕС