Йотова: РСМ няма да сложи спирачки пред езика на омразата, историческата комисия не работи

Според вицепрезидента властите в Скопие трябва да предприемат конкретни решения към така наречените "криминални прояви"

17.03.2023 | 12:18 Редактор: Ирена Бакърджиева

Няма нито един знак, че правителството в Република Северна Македония иска да спре езика на омразата спрямо всичко българско в югозападната ни съседка, както и властите в Скопие да предприемат конкретни решения към така наречените "криминални прояви". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка с последната атака срещу Българския културно-информационен център в Скопие.

"Приемането на Френското предложение от страна на Република Северна Македония беше последната позитивна стъпка от процеса на присъединяване на РСМ към ЕС. Оттам нататък всички действия за мен са връщане назад! Историческата комисия, съвместната, не работи! Нито има промяна в учебниците, за която българската страна настояваше, нито за останалите претенции на България, които са написани черно на бяло и на съвместния протокол", заяви Йотова.

"Всички събития след това предложение - от палежа на клуба в Битоля, до посягане на българската културна институция - това е официална институция на българската държава, при това на реципрочен принцип - всички тези действия са оставени от македонските власти без последствия. Няма нито едно наказание. Всички заподозрени са на свобода", добави вицепрезидентът.

Министерството на външните работи у нас също остро осъди посегателството, както и опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в страната. Причината е забраната българският културен клуб в Битоля да носи името на последния лидер на ВМРО Иван Михайлов. Така на практика клубът трябва да смени името си и да поиска нова регистрация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR