МИИ дава бившия шеф на "Ел Би Булгарикум" на прокуратурата заради цената на млякото, раздавал и супер бонуси

Проверка в дружеството е започнала и от Държавна агенция "Национална сигурност"

10.03.2023 | 18:24 Редактор: Михаела Димитрова
МИИ дава бившия шеф на

Назначеният одит на дейността на "Ел Би Булгарикум" ЕАД е констатирал множество нарушения, става ясно от прессъобщение на Министерството на икономиката и индустрията.

В резултат на проверката са установени редица притеснителни обстоятелства, като всички констатации се предоставят на Прокуратурата за последващи действия. Паралелно с одита от страна на Министерството на икономиката и индустрията, проверка в дружеството е започнала и от Държавната агенция "Национална сигурност".

"Проверката установява, че веднага след встъпването си в длъжност, предходният изпълнителен директор Николай Маринов сключва два нови договора за доставки на сурово мляко с фирмите "И.С.А.К.-БГ" ЕООД и "Уайт Голд Трейд" ООД. Те започват да получават над 70% от всички поръчки на държавното дружество", се казва още в изявление на министерството.

Оттам обясняват, че заложените цени по договорите им са  с  "не по-ниска" от 1,50 лв. без ДДС и 1,53 лв. без ДДС за литър.

По информация на Министерството на земеделието, в периода октомври 2022 г. – февруари 2023 г., средната изкупна цена на литър сурово мляко в региона на Враца и Монтана е била между 1,02 лв. без ДДС и 1,10 лв. без ДДС. Това поражда съмнения, че пазарната цена е силно завишена, а в клаузите на двата договора има редица неравноправни клаузи, които не защитават интереса на държавното дружество.

"Договорите с двете фирми са подписани единствено от изпълнителния директор на дружеството Николай Маринов и по този начин са нарушени Правилата за финансово управление и контрол на дружеството", уточняват от министерството на икономиката.

"От резултатите от проверката е видно още, че предишният изпълнителен директор е променил своя договор, като е предвидил изплащане на три пъти по-голямо обезщетение в сравнение с договорите на предходни изпълнителни директори – или над 70 000 лв. Тези условия в трудовия договор на изпълнителния директор Николай Маринов са били разписани еднолично от председателя на Съвета на директорите Невена Петрова и за тях не са били уведомени нито Съвета на директорите на „Ел Би Булгарикум“, нито Държавната консолидационна компания. Нещо повече – ДКК е изпратила писмени указания подобни практики в дъщерните ѝ дружества да бъдат прекратени", допълват от министерството.

"Констатират се и факти, свързани с раздаване на необосновано големи суми на конкретни служители на дружеството под формата на бонуси и възнаграждения. В края на миналата година Съвета на директорите на дружеството взима решение за изплащане на коледни бонуси в размер на две минимални работни заплати за страната съгласно действащия в дружеството Колективен трудов договор", се казва в изявлението.

Налице са съмнения, че "предходният изпълнителен директор Николай Маринов е извършил антидатиране на вътрешен документ, с който да заблуди обществото, че освобождаването му от поста е свързано с намалени цени на млечните продукти в търговската мрежа. Към момента новият изпълнителен директор е запазил цените на продуктите в търговската мрежа с обявеното намаление и са предприети стъпки за възстановяване на договорите с български производители, което ще позволи на "Ел Би Булгарикум" да не работи на загуба и дори да направи допълнителна отстъпка в цената за крайния клиент."

 Снимка: БГНЕС