Напрежение и взаимни обвинения между ДКК и изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум"

От дружеството отрекоха, че служители на "Ел би Булгарикум" са били заплашвани

22.02.2023 | 19:02 Редактор: Вяра Димова

Разраства се скандалът с изненадващото уволнение на шефа на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов. Той беше освободен с решение на директора на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров. Това е станало ден, след като Маринов обяви, че сваля цените на млечните продукти във фирмените магазини на дружеството. По-късно днес от Държавната консолидационна компания изразиха своите аргументи за уволнението на Маринов. 

Според Маринов самият министър на икономиката и шефът на "Държавна консолидационна компания" са договаряли доставки на мляко от Унгария с масленост под нормата. Според Маринов те са обслужвали чужди интереси.

"Получавам офертата на 1,28 лв. на кг. Като се превърне в литър става на 1,45 лв. на литър", коментира бившият изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов.

От "Държавна консолидационна компания" излязоха с позиция, че самият Маринов е изкупувал чуждестранна суровина, като е прекратил договорите с местните производители.

"Сключвал е договори с фирми посредници за изкупуване на мляко. Това означава предизвестие за прекратяване на договорите с производители и сключване на договор с фирми посредници, които доставят мляко от чужбина ", каза юристконсултът на "Ел Би Булгарикум" София Секулова.

Новият директор на "Ел Би Булгарикум" - Владимир Русев обясни в какви злоупотреби е обвинен вече уволненият му предшественик Николай Маринов. В началото на януари членовете на Съвета на директорите в компанията трябвало да подпишат протоколи с непроверени данни, твърди Русев. От ДКК посочиха, че Маринов е купувал коли от неоторизиран дилър на завишени цени, купувал е и суровини също на завишени цени и с недоказано качество.  

"В подточка 5 беше предложено закупуването на превозни средства, част от тях - специализирани, и още два леки автомобила. В последствие този протокол ни беше предоставен за подпис, без да обсъждаме характера на точките. Тогава се замислих, че нещо не е наред. Другото, което ми направи впечатление, е точка 9, свързана с предоставянето на възможността на изпълнителния директор да взима решения, да договаря суровини и материали, без ограничение в размера на цената", заяви изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев.

По думите на бившия шеф Маринов служители на "Ел би Булгарикум" са били заплашвани, че ще бъдат уволнени, ако защитават неговото управление. От "Държавна консолидационна компания" отрекоха. В същото време потребителите се радват на ниските цени в магазините.

В "Ел Би Булгарикум" тече вътрешна проверка за нередности. При установяването на такива ще бъдат уведомени компетентните органи за това.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.