България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новият шеф на "Ел Би Булгарикум" за нарушенията на Маринов и намалението на цените с 30%

В магазинната мрежа не са допуснати количества с компрометирано качество, увери Владимир Русев

23.02.2023 | 09:53 Редактор: Елеонора Танева

Новият изпълнителен директор на Държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" е Владимир Русев. Той зае поста на освободения Николай Маринов.

Русев обясни какво се е случила на първото заседание на Съвета на директорите, от което е тръгнало съмнението му за злоупотреби от страна на Маринов.

"На 7 декември беше свикано заседание на Съвета на директорите, беше ни предоставен дневен ред с 9 точки. Една от тях беше закупуването на автомобили - два от тях леки, единият с оферта 38 286 евро без ДДС. Поисках да видя контраофертата на това заседание, но изпълнителният директор каза, че не може да я предостави и увери, че тази цена е най-изгодна. Подписахме, защото от негова страна имахме уверение, че тази оферта е най-изгодна, нямахме база за сравнение. В интернет страницата на фирмата проверих и видях, че цената за същия автомобил е 64 530 лв. с ДДС. Цената, която според изпълнителния директор беше най-изгодна, е 45 944 евро с ДДС, почти 90 000 лв. Договорих отстъпка с компанията, с която цената стана под 60 000 лв.", обясни Русев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че всички автомобили от офертата вече са 100% предплатени, но до момента не е получен нито един. Русев беше категоричен, че не е имал амбицията да стане изпълнителен директор, а е гласувал доверие на Николай Маринов за 5-годишен мандат.

"С моята експертност и моя опит отивам там, за да бъда полезен, да защитавам обществения интерес. Мое задължение е, когато има нарушение, да сигнализирам. Паралелно с този сигнал дойдоха и сигнали за други нарушения от базата във Видин, свързани със същия този дневен ред - т. 9, с която изпълнителният директор искаше да му предоставим възможността да задължава дружеството на каквито иска цени, в каквито иска срокове, в неограничени размери, а дотогава беше 10 000 лв. горна граница", поясни Владимир Русев.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че действително във Видин има част от партида кашкавал, която вече е плесенясала. Но увери, че тя не е стигнала до потребителите.

"Не се прави компромис с качеството. В магазинната мрежа не са допуснати количества с компрометирано качество. Системата в базата във Видин е с отлично качество и не допуска напускането на такива продукти", уточни Русев.

Гостът съобщи за започнала финансова ревизия на "Ел Би Булгарикум", която трябва да приключи в срок от един месец. От резултатите от финансовата инспекция зависи дали ще бъде запазено обявеното от освободения Николай Маринов намаление на цените с 30%.

"Трябва да знаем в каква позиция сме и да видим дали можем да запазим тези намаления. Ще направя всичко възможно нашите продукти освен високо качество да запазят и добри цени", подчерта новият изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания.

Русев е категоричен, че случващото се няма нищо общо с предстоящите избори и той се е разделил с "Има такъв народ" след 46-ото НС.

"Имах разговор с ръководството на партията и им казах, че не се чувствам полезен нито на ПГ, нито за хората, които са ме избрали, и моят път продължава да се развива в експертната насоченост", завърши гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.