Земеделец: Субсидиите у нас са най-ниски, оцеляването ни е почти невъзможно

Ако миналата година ставката е била 15 лв. за декар, към днешна дата тя е 14лв.

09.03.2023 | 14:30 Редактор: Петя Кръстева

България ще настоява за изравняване на субсидиите, отпускани за земеделските стопани, с тези в останалите страни от Европейския съюз. В момента директните субсидии от Европа за обработваема земя в България варират между 250 и 300 лв. на хектар. Тези плащания не са актуализирани от поне 10 години, коментира Андрей Андреев, прокурист на земеделска фирма във великотърновското село Козаревец. 

От 2007 година земеделските производители получават субсидии от Европейския съюз. Фирмата на Андрей Андреев обработва 8 хиляди декара земя, като отглежда есенници и пролетни култури- царевица, слънчоглед. От 2012 година получава субсидии от ДФ "Земеделие" .

"Не знам в другите европейски държави какви субсидии получават, но в България са най-ниските - дори в Гърция и Румъния са по-високи", оплака се той. 

Министерският съвет взе решение да изпрати декларация до европейските институции, с която настоява при разглеждането на годишната финансова рамка - субсидиите за българските земеделци да се изравнят с тези, получавани от останалите стопани в европейското семейство още в рамките на тази година.

"До момента изчаквахме изравняването много дълги години. След войната в Украйна обаче констатираме, че държавите по източния фланг на ЕС понасят много по-големи щети. Те получават и по-ниски субсидии", отбеляза служебният министър Явор Гечев. 

Ако миналата година ставката е била 15 лв. за декар, към днешна дата тя е 14лв. за първите 300 декара, а изкупната цена на пшеницата и царевицата продължава да пада. 

"В момента е 30% по-ниска , а в същото време цената на торовете е с 30 на сто по-висока", коментира още Андреев. 

Зърнопроизводителите сигнализират, че става невъзможно оцеляването на пазара след почти четворния ръст на изкуствените торове ,въпреки стабилизирането на цената на природния газ и горивата ,тя все пак остава висока.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.