Защо застраховаме много по-често колите, отколкото домовете си

Цените на полиците за домашно имущество са далеч по-достъпни 

16.02.2023 | 10:10 Редактор: Петя Кръстева
Защо застраховаме много по-често колите, отколкото домовете си

Полиците за автомобили представляват 70% от българския пазар на застраховане. Едва след тях се нареждат имуществените застраховки, в които се включва обезщетяване при земетресения.

"За  такива застраховки се сещаме обичайно след природни бедствия", каза генералният председател на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

Подобно отношение към застраховането има не само у нас, а в повечето държави от Централна и Източна Европа. Само в България има толкова висок процент собственици на жилища. Проблемът е не само заради липса на усещане за отговорност на собствениците или финансов – имуществените застраховки са по-евтини от тези за колите, но и заради нагласата на българите, че в случай на бедствие държавата е тази,  която ще им помогне.

На фона на нарастващия брой природни бедствия и щетите от тях, подобна нагласа е притеснителна. Българските застрахователи обаче не са убедени и в задължителността на имущественото застраховане, каквото има в някои държави. По думите на Колчакова, когато хората избират застраховка за дома е добре да се информират за предлаганите покрития и да добавят риска "земетресение", ако такъв не е включен.

Много малка част от жилищата у нас са застраховани - около 7-8%. Това означава, че едва толкова, или дори по-малко са жилищата, които имат застрахователна защита при риск от земетресение. В този процент на имуществените застраховки влизат в голяма степен полици, които са сключени във връзка с изисквания на банки за отпускане на ипотечни кредити, предаде БНР.

Цените на застраховките на домашно имущество са далеч по-достъпни (около 50-100 лв. на година) от премиите за най-масовата незадължителна застраховка Каско на автомобилите, които са в пъти по-високи (300-400 лв. и повече).

Снимка: БГНЕС