България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сеизмолог: В някои градове усетихме земетресението в Румъния със сила от 5-а степен

Най-осезаемо е било в Монтана, Враца и Видин, каза доц. Пламена Райкова

15.02.2023 | 09:23 Редактор: Вяра Димова

Земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер отново разтърси Румъния. То беше усетено и у нас, както и в Сърбия. 

"Земетресението беше усетено най-силно в Монтана, Враца и Видин с интензивност от 4-5-а степен. Беше усетено и в София, има данни за град Сливен и други градове в страната. След земетресението се наблюдават около 13 вторични труса. Нито един от тях не е усетен на територията на България", заяви сеизмологът доц. Пламена Райкова в "България сутрин".

За директна връзка между земетресенията в Турция и Сирия не може да се говори, обясни сеизмологът. "Това, което наблюдавахме през последните три дни в Румъния си е поредица от земетресения. Най-силното беше това от вчера с магнитуд 5,7", коментира специалистът.

Пред Bulgaria ON AIR тя обясни, че всяка страна си има своя сеизмична активност. "В кратък период от време се реализираха няколко поредици от събития на различна територия. Това се случва и в други моменти. За момента територията на страната е слабо активна по отношение на сеизмичността. През изминалата година са наблюдавани около 40 земетресения с магнитуд над 3,2. Ние сме сеизмичен район, в който в момента има сеизмично спокойствие", поясни доц. Райкова.

Тя уточни, че през годините в страната ни е имало и повече земетресения. "Наблюдават се всяка година", каза сеизмологът и допълни, че земетресенията, които се случиха в Румъния ще са осезаеми за България предвид този магнитуд.

"За момента на територията на страната не са наблюдавани и регистрирани осезаеми за хората земетресения", каза още доц. Райкова.

Гледайте целия разговор във видеото.