Ново земетресение удари Румъния и уплаши софиянци, има ли директна опасност за нас?

Епицентърът е в западната част на Карпатите

14.02.2023 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Ново по-силно земетресение разтърси Румъния и се усети и у нас, включително и в София. Трусът с магнитуд 5,5 по рихтер беше усетен около 16 часа. Епицентърът му е на 5 км източно от град Тисмана, на дълбочина 40 км.

Нов силен трус разтърси Румъния с магнитуд 5,5 според европейския сеизмологичен център. Епицентърът е в западната част на Карпатите. Земетресението е в същия регион като вчерашното. Трусът събуди страховете на мнозина.

"Силно се усети земетресението. Много силно разлюля - по-силно от вчера. Гадна работа", коментира гражданин на Румъния.

Трусът се усети и в България. Най-силно в западната част на страната - Видин, Враца и Монтана. 

"Бях на леглото, казах си: "Дай Боже да не е по-голямо", каза софиянец.

Земетресението беше усетено и в столицата. Йонко Мермерски живее на 8 етаж в София. Вижда как полилеят в хола му се разклаща. 

"Усетих местене, поогледах се, видях, че се клати", посочи Мермерски.

Вече има няколко вторични труса.

"Хората в момента са много чувствителни заради бедствието, което настъпи в Турция, така че сега много хора са били изплашени. В момента става земетресение. Това, което записваме на нашите системи, предполагам, че е вторичен трус. Балканите са сеизмична зона. Земетресение може да стане и в България, но това не значи, че то е провокирано от турското земетресение или това от Румъния", поясни Петя Трифонова.

"Разстоянието е достатъчно далече, епицентърът е над 279 км от София и над 100 от границата с България, така че земетресение с такъв магнитуд няма да нанесе материални щети на нашата територия", каза още Трифонова.

По заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова 6 екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община извършват обходи за проверка на инфраструктурата.   

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.