Манолова: "Левицата" е истинска алтернатива за спасяване на България

В редиците на новата коалиция влизат изключените от БСП, АБВ, ''Изправи се България'', "Движение 21" и Земеделски съюз

12.02.2023 | 18:45 Редактор: Вяра Димова

Нова коалиция под името "Левицата" ще участва на предсрочния вот през април. В редиците ѝ влизат изключените от БСП, АБВ, ''Изправи се България'', "Движение 21", Земеделски съюз и група доскорошни социалисти начело с Валери Жаблянов. Присъединява се и бившият кмет на Благоевград и бивш министър Костадин Паскалев, който  напуска Националния съвет на БСП, но остава член на партията.

Лидерът на коалицията се пази в тайна. Ясно е обаче, че формацията ще се яви с общи листи.

"Днешната коалиция  обяви, че е резултат от диалог в лявото политическо пространство, който е започнал преди 4 месеца", коментира Костадин Паскалев от АБВ.

Председателят на БСП Корнелия Нинова е отказала да влезе в диалог с "Левицата", а по-думите на прясно изключения от столетницата  Валери Жаблянов, политическата криза се дължи на раздробяването на партийната система.

"За съжаление БСП, която доскоро консолидираше левите идеи, се превърна в отрицание на политическия идеал. Не е в състояние и се превърна в отрицание на демократичния политически модел. Срамните сцени вчера на Конгреса на БСП го показаха", каза Валери Жаблянов.

Според лидера на "Изправи се България" Мая Манолова политическата криза може да се пребори с обединена и силна левица.

"Вчера БСП е ускорила изборната си катастрофа, докато десницата се обединява. На този фон "Левицата" е истинска алтернатива за спасяване на България", заяви Манолова.

Левите хора се нуждаят от политическо представителство. Това изисква управленски капацитет. Политиката не е място за хора, които тепърва ще се учат", посочи Татяна Дончева.

В редиците на "Левицата" влиза и Цветослава Гълъбова, която беше в инициативния комитет, който издигна Румен Радев официално за втори мандат.  Тя обаче отрече да представител на държавния глава в новия политически проект. 

"Моят гръбнак е твърде изправен, затова мога да гарантирам, че гласът на Радев няма да се чува на всяка цена", коментира Гълъбова.

Част от присъединилите се към новата коалиция обявиха, че ще съдят лидера на социалистите Корнелия Нинова, за отстраняването им след 50-тия Конгрес на партията. "Всеки има право да се защити през механизмите  на устава или на съда. Радвам се, че не се стигна до блокиране на БСП за участие в изборите, защото това беше целта", каза Кристиан Вигенин.

Все още няма официално заведени жалби, но се очаква това решение на Конгреса да бъде атакувано  пред общопартийната контролна комисия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
scott
преди 1 година
1
0 rate up comment rate down comment 0
Хахаха
преди 1 година
За лявата ръка на Божков ли говори тая ? Лява ръка - десен джоб ! Сигнализирай за неуместен коментар