Напрежение, скандали и призиви за оставка на Нинова на Конгреса на БСП

Част от делегатите не бяха допуснати в залата

11.02.2023 | 13:39 Редактор: Вяра Димова

Напрежение и скандали на конгреса на БСП, на който трябва да се определи коалиционната политика преди изборите. Чуха се и призиви за оставката на лидера на партията Корнелия Нинова.

Част от делегатите се оплакаха, че не са допуснати в залата - около 200 човека. Сред тях и Кирил Добрев, който пребори част от охраната на входа на НДК. Въпреки, че разполагаше със съдебно решение, което му позволяваше да влезе в залата, той не беше допуснат. Извън залата остана и Сергей Станишев. 

Градусът на напрежението още в първите минути се повиши, след като Петър Витанов поиска промяна в дневния ред - първа точка да стане промяна на председателя на БСП. Беше подкрепено и от Крум Зарков. След гласуването 520 делегати гласуваха против и първа точка не влезе в дневния ред.  Част от вътрешната опозиция се опита да превземе трибуната.

"Снимката ми е раздадена на охраната и не мога да вляза, въпреки че конференцията на Нови пазар потвърди моето членство. Мина и една година от наказанието, имам и 2 съдебни решения. Явно г-жата от Мизия няма желание да ме види на Конгреса", коментира Кири Добрев. 

"Обръщам се към ръководството - тогава вие спечелихте Конгрес, а БСП загуби избори. Призовавам ви днес да направим обратното. Откажете се да печелите този Конгрес, за да може БСП отново да печели избори", заяви служебният правосъден министър и член на БСП Крум Зарков.

"Ние освободихме партията от олигарсите в нея", заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП категорично отказа да напусне поста си.