Достигнат ли e върхът на напрежението между България и РСМ?

Българският посланик се връща в западната ни съседка

31.01.2023 | 09:22 Редактор: Петя Кръстева
Достигнат ли e върхът на напрежението между България и РСМ?

Дошло е време да се нормализира диалогът между София и Скопие. Това заяви Коста Филипов, който е дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие.

"Надявам се, че на 4 февруари няма да има остри инциденти и тънки опити за провокация от двете страни. Няма нищо лошо в това хора от двете страни на границата заедно да честват Гоце Делчев", отбеляза той. 

Филипов коментира и изказването на Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", че Християн Пендиков, който беше жестоко пребит в Северна Македония, не е български гражданин, а само се определя като човек с българско самосъзнание.

"Такива несръчни изказвания по темата  за Северна Македония на Даниел Лорер сме имали и преди. Това се дължи на говоренето по принцип, без да се познава конкретната ситуация и цялостната ситуация в РСМ. Това е ниска политическа култура", посочи той пред БНР.

Според Филипов "върхът на напрежението, което възникна като последица от случая с пребиването на Християн Пендиков, е достигнат и кривата се спуска надолу". По негово мнение "има усещане, че неуспехът да се състави правителство е създал малко по-висока степен на нервност в българските политици". Подобно е и положението в Северна Македония, където опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ иска провеждане на предсрочни избори.

"Стана ясно, че българският посланик се връща в Скопие и ще изпълнява задълженията си в своя пълен обем", каза още Филипов.

Снимка: БГНЕС