Пендаровски: България политизира побоя над Пендиков, политици опитват да трупат точки

"Причина за напрежението между двете страни са предстоящите избори"

28.01.2023 | 08:37 Редактор: Петя Кръстева
Пендаровски: България политизира побоя над Пендиков, политици опитват да трупат точки

"България политизира случая с пребития секретар на сдружението "Цар Борис Трети" Християн Пендиков", смята президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. В интервю за телевизия Телма държавния глава каза, че и той и правителството ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България. 

Пендаровски посочи, че в съобщението на Facebook страницата си, което публикува след съобщението на прокуратурата в Охрид, "придържайки се към тогавашната информация от прокуратурата", осъжда акта на насилие и посочва, че пребитият е секретар на българския клуб "Цар Борис Трети".

"По-късно ни казаха, че посланик Ангел Ангелов ще остане за период на консултация. Така че той не е бил извикан за консултация след два-три дни, а в същия ден, но е безспорно, че е останал за консултация", посочи Пендаровски. По думите му в краткосрочен план тези, които политизират този казус, може "да вземат тук-там някакви политически точки, защото идват избори, но в дългосрочен план няма да получат нищо", съобщи БТА.

"Става дума за исторически наратив или разбиране на отношенията между Република Северна Македония и България, които датират от 60-те години на миналия век. Влязло е в съзнанието на много български поколения политици. Не казвам, че и тук няма хора, които виждат македонско-българските отношения по този начин. Не твърдя това, защото белите петна или сивите зони в двете историографии от времето на т. нар. социализъм, присъстват", каза още президентът, според когото втората причина за случващото се напрежение между двете държави са предстоящите избори в България.

Що се отнася до предложението му за издаване на забрана за влизане в страната на "един евродепутат и други лица от България", което той направи след заседанието на Съвета за сигурност в понеделник, Пендаровски посочи, че не е имал предвид мярката да бъде приложена за онези, които твърдят, че хората, които живеят в Северна Македония, са българи.  

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
мАкедонец
преди 1 година
Това само доказва, че македонците нямат никакво намерение да променят отношението си към българите. Какво още е нужно? Сигнализирай за неуместен коментар