Трифонов: Не съм водил разговори с Радев за референдума, няма да се коалираме с никого

"Президентската република е най-висшата форма на мажоритарния вот", заяви лидерът на ИТН

26.01.2023 | 15:30 Редактор: Искра Ангелова

Слави Трифонов и партия "Има такъв народ" дават пресконференция.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов настоя, че президентът Румен Радев няма нищо общо с идеята на партията му за инициираната от тях подписка за свикване на общонационално допитване за промяна на формата на управление на страната - от парламентарна в президентска република.

"Не съм се виждал с него, откакто той е президент, може би съм се виждал един път, не сме водили разговори по отношение на тази наша идея, тя касае нашата представа за мажоритарни избори, а президентската република е най-висшата форма на мажоритарния вот", настоя той на специално свикана пресконференция в централата на партията му.

Трифонов бе категоричен, че държавният глава няма нищо с "цялата тази история".

"Това ви го гарантирам, ние го подкрепихме на последните избори, не само ние и други партии също, но нашата подкрепа беше като политическа формация, но не съм водил никакви подобни разговори, което касае тази идея за референдум", отсече той, цитиран от БНР.

Припомняме ви, че в понеделник от "Има такъв народ" стартираха подписка за национално допитване с въпроса: "Подкрепяте ли провеждане на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република?".

От партията допускат, че гласуването може да се проведе заедно с местните избори през есента на тази година.

От "Има такъв народ" сега имат 3 месеца, за да съберат 400 000 валидни подписа, които да бъдат внесени в парламента, който пък на своя страна трябва да обсъди въпроса и да насрочи допитването.

"Няма да се коалираме с никого на предстоящите избори, няма да има такава коалиция, тя е невъзможна" настоя лидерът на ИТН.

"Не съм се обаждал на Кирил Петков да го търся. Съдя го затова, че обявява различни глупости и лъжи, че аз съм мафиот", посочи още Слави Трифонов.

"Смятам, че промяната в резултатите на ИТН на изборите е свързано с неудовлетворени очаквания на хората към нас. Нямахме възможност да направим правителство, защото партиите, с които можехме да се съюзим отказа публично - БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ". В следващия парламент можехме да направим, но вие сте свидетели на това, което се случи. Ще направим всичко възможно следващият парламент да е работещ", допълни той.

Слави Трифонов допълни, че има време да реши дали да бъде кандидат за депутат.

"ИТН ще направи всичко възможно да влезе в следващия парламент с един достоен резултат", каза той.

На свой ред Тошко Йорданов изрази съмненията си, че ИТН е получил резултат под 4% на предходните избори, след скандалите, които се разразиха преди месеци в пленарната зала с кодовете на машините за гласуване.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа