(Не)възможни коалиции: Какви са вариантите преди изборите на 2 април?

Нагласите на политическите формации за предстоящия вот са оптимистични

25.01.2023 | 18:46 Редактор: Ирена Бакърджиева

Депутатите не успяха да гласуват всички точки от заложения дневен ред. Обсъжданият Закон за съдебната власт не беше разгледан на първо четене. Нагласите на политическите формации за предстоящите предсрочни парламентарни избори са оптимистични.

Въпреки провалените опити за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание, от ГЕРБ-СДС са оптимисти за бъдещите разговори между партиите. 

"Със сигурност ГЕРБ ще бъдат факторът за успешно правителство Ще търсим политическата формула, която да направи възможен бъдещ редовен кабинет. БСП не е ключът към бъдещо управление", заяви Томислав Дончев.

От "Продължаваме промяната" виждат обединението си с ДБ с подписването на коалиционно споразумение. "Работим усърдно с ДБ и други граждански организации, така че да може България да има правителство и да бъдем една демократична държава", посочи Асен Василев.

От ДБ също са готови на коалиция, стига това да доведе до ясна перспектива за страната.

"Ние водим преговори с "Продължаваме промяната" и в тях ще се установи кои са най-добрите опции. Надявам се и избиратели, и политици да осъзнаят, че страната не може да продължи да пребивава с това положение на неуправляемост и възникващата от храстите президентска държава", коментира Христо Иванов.

От "Възраждане" запазват високите си амбиции за първа политическа сила след вота на 2 април. "Една голяма част от избраниците разочароваха своите гласоподаватели и няма как да се съглася, че резултатите ще се повторят като една мантра. Избирателите ще преоценят своя вот и ще гласуват за други политически сили", каза Костадин Костадинов.

Утре изпълнителният съвет на "Български възход" ще решава дали и с кого биха преговаряли за предизборна коалиция, а целта на формацията е да постигнат поне двоен резултат на изборите спрямо предходните.

"За нас не стои въпросът дали ще влезем в парламента, а какъв по-добър резултат ще постигнем на тези избори. Целите ни са за най-малко двоен резултат в сравнение с предния път", отбеляза Стефан Янев.

От БСП и ДПС отказаха да коментират предстоящия вот.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR