Дават на съд забраната на СОС за стари коли в центъра на София

Нямало доказателства, че мярката ще подобри въздуха в столицата

19.01.2023 | 19:25 Редактор: Елеонора Танева

Сдружение "За Земята" и граждани обжалват в съда решението на Столичния общински съвет за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в София. Според недоволните, мерките в наредбата са неефективни и няма да постигнат по-добро качество на въздуха.

След решението на Столичната община, от декември тази година автомобилите от първи и втори екологичен клас няма да могат да влизат в центъра на София. Причината - те били сред най-големите замърсители на въздуха. От сдружението "За Земята" твърдят, че общината не се е базирала на достатъчно анализи и не може да докаже, че това са най-ефективните мерки.  

"Относно зоните, не става ясно как са избрани чисто географски, защо тези зони, а не други?! Това, което знаем е, че стъпват реално на техническа обезпеченост в тези зони, а не на анализ, че това ще е най-ефективният начин за контролиране на замърсяването. Остава въпросът защо са избрани едни квартали за забрана на битовото отопление, а не други, и защо не се ограничават типове уреди", мотивира се Ивайло Попов от екологично сдружение "За Земята".

Процесът на обжалване на наредбата няма да спре въвеждането на зони с ниски емисии от декември тази година. Контролът в тях ще се осъществява с над 180 камери за видеонаблюдение. 

"Вярвам, че използвайки капацитета на академичната общност, ние на практика не сме разработили тези мерки само на местно ниво, защото сме ползвали опита на над 300 града в Европа. При едно евентуално успешно обжалване това означава, че няма да се прилагат никакви мерки в града", обясни зам.- председателят на Комисията по транспорт в СОС - Зафир Зарков.

Столичани са на различно мнение за въвеждането на зоните в центъра. Според едни е добре да се пробват начини за по-чист въздух, като не се допускат по-старите коли. Според други ограниченията и контролът трудно ще се въведат.

Ограниченията няма да засягат хората, които живеят в централната част на града и тези със специални потребности и увреждания.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 1
СЪС
преди 1 година
Целта на СОС е ясна- само собствениците на скъпите автомобили трябва да имат право да паркират. Чистият въздух е последното, за което ги е грижа. Сигнализирай за неуместен коментар