Решено: Забраниха старите коли в центъра на София - ето откога

Камери ще следят дали спазва ли се наредбата, за нарушителите ще има санкции

15.12.2022 | 18:14 Редактор: Вяра Димова

Над 100 000 коли няма да могат да влизат в центъра на София от следващата зима. Столичният общински съвет прие забраната за замърсяващи автомобили с гласовете на ГЕРБ, "Демократична България" и независимият Борис Бонев.

"В периода от 1 декември до края на февруари, в широкия център на София, обособен като малък ринг, в който вече има поставени камери за контрол на трафика, се забранява навлизането на най-замърсяващите автомобили. Не на най-старите, а тези, които след ГТП имат най-ниската екологична категория", каза председателят на СОС Георги Георгиев.

Ограниченията няма да засягат живеещите в зоните, както и хората с увреждания. Камери ще следят дали спазва ли се наредбата, а за нарушителите ще има санкции. 

"Аз не съм много съгласен с това решение, защото повечето българи не могат да си позволят по-скъпи автомобили", коментира гражданин.

"В тази зона няма официална измервателна станция за чистотата на въздуха, тоест ние и след въвеждането на зоните, ако такава не се поставят, няма да знаем има ли ефект от тях", заяви независимият общински съветник - Борис Бонев.

В същото време без подкрепа остана план-сметката за чистотата на София, в която се определят размерът на такса смет, приходите от нея, както и разходите за почистване, събиране и третиране на отпадъци за 2023 г.

"Днес Общинският съвет не подкрепи повече миене в града, не подкрепи изграждането на фотоволтаични инсталации в Завода за отпадъци, с което да се намалят сметките на завода", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общината ще продължи да се чисти, като ще се изпълнява бюджетът от отиващата си година. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)