Затягат контрола в "Шейново": Ще има двойни проверки на гривните на майките и бебетата

Д-р Велев: Най-страшното в този случай е това, което преживяват семействата

10.01.2023 | 13:49 Редактор: Петя Кръстева

След скандалния случай с двете разменени бебета в "Шейново" - въвеждат нови правила при изписването на новородени. Директорът на лечебното заведение потвърди, че трима души от персонала са с дисциплинарни наказания. Самият той обаче няма да подава оставка. Дисциплинарни наказания са наложени на началника на неонатологичното отделение, на старшата акушерка и на дежурния лекар, изписал бебетата. 

"На базата на нашата вътрешна проверка още в петък наложих дисциплинарни наказания на трима. Старшата акушерка е освободена от поста си и е понижена в длъжност", поясни директорът на АГ болницата д-р Румен Велев.

Заради случая с разменените бебета в "Шейново" са прегледани всички протоколи за периода от раждането на бебето до изписването. Предприети са и мерки за засилване на контрола.

"Започнахме да преработваме стандартите не защото имаме пропуски, а за да изградим по-ясни и точни взаимовръзки, за да няма никаква възможност за пропуск и каквато и да била грешка", подчерта д-р Велев.

Той заяви, че е готов да поеме отговорност, но засега няма да подава оставка. "Най-страшното в този случай е това, което преживяват семействата, и това, което се случва с доверието между лекари и пациенти", смята директорът на лечебното заведение.

След случая с разменените бебета в "Шейново" затягат контрола при изписването на новородените. По двама души от персонала ще проверяват номерата на гривните на бебетата и майките, след което ще се подписват. На санкционираните след размяната служители на болницата ще бъде наложена и парична глоба от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.