Allianz Trade прогнозира стагфлация и влизане в еврозоната през 2025 г. за България

Цялостната оценка на експертите за актуалната бизнес среда в страната е "адекватна"

09.01.2023 | 16:27 Редактор: Ирена Бакърджиева
Allianz Trade прогнозира стагфлация и влизане в еврозоната през 2025 г. за България

Ръст на икономиката близо до нулата (0,9%) и продължаваща инфлация от над 10% на средногодишна база през 2023 година предвижда глобалният лидер в застраховането на търговски кредити Allianz Trade (преди Euler Hermes) в регулярния си доклад за България. На тази база международните анализатори обобщават прогнозата си за страната в едно изречение – "Страх от стагфлация". Те обръщат внимание на отслабването на ключови фактори за икономическия растеж като износа, който се очаква да забави ръста си над три пъти до 2% спрямо 7,1% през миналата година.

След приемането на България в "чакалнята" на еврозоната и в банковия съюз през 2020 година анализаторите на Allianz Trade очакват присъединяване на страната към еврозоната да се случи най-рано през 2025 година.

Цялостната оценка на експертите за актуалната бизнес среда в България е "адекватна" с позитиви като данъчната тежест, свободата на пазара на труда и търговските отношения, но и с някои дългосрочно неразрешени проблеми, свързани с ефективността на съдебната система, корупционни практики, както и с ограничения в инвестициите.

В перспективата на новата ESG ера анализаторите обръщат специално внимание и на класирането на страната на 72-ро място от 210 спрямо индекса на Allianz Trade за екологична устойчивост. Наред със сравнително благоприятни показатели за ниво на въглеродните емисии спрямо БВП вниманието се фокусира и върху области със сериозно изоставане, например развитието на възобновяеми енергийни източници и нивото на рециклиране на отпадъци.

Четете повече в investor.bg.