Над 50% от хърватите вече плащат само с евро в магазините

При 93% от трансакциите потребителите получават ресто само в новата валута

06.01.2023 | 18:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Над 50% от хърватите вече плащат само с евро в магазините

Въвеждането на еврото в Хърватия е напреднало добре в началната си фаза почти седмица след влизането на страната в еврозоната, констатира проучване на Европейската комисия. 

Голям дял (51%) от плащанията в брой в магазините вече са направени в евро още на 5 януари, а при 93% от трансакциите потребителите получават ресто само в евро. 35% от анкетираните хърватски граждани заявяват, че вече носят само евробанкноти, а 36% - че носят само евромонети. Изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите куна започна през декември 2022 г. 

До 31 декември 55% от банкнотите в куна и една трета от монетите в куна вече са изтеглени от обращение. Секторът на търговията на дребно в Хърватия се справя добре с процеса на смяна на валутата и паралелната обработка на две валути. Не са докладвани сериозни проблеми, свързани с опашки или проблеми на касите, коментират от ЕК. 

Конвертирането на банкоматите също е протича гладко, като 70% от всички машини вече дават евробанкноти от първия час на 1 януари 2023 г. Броят и сумите на тегленията са запазили равнища, сравними с тези преди преминаването към еврото.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay