КЕВР се съгласи с "Булгаргаз": Цената на газа скача с 22% за януари

Азерският газ покрива около 27% от потреблението на страната

01.01.2023 | 17:14 Редактор: Елеонора Танева
КЕВР се съгласи с

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.  От дружеството поискаха цена от 179,72 лева/MWh.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в  хранилището в "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. 

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция"/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.   

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., "Булгаргаз" е сключил за м. януари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона.

Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа. 

В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от ПГХ "Чирен".

С осигурените количества природен газ за м. януари се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.   

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)