Росен Христов: Осигурени са доставките на газ за 2023 г., има "врата" за руския петрол

Нямаме проблеми с количествата, борбата е с цената на газа, посочи служебният министър на енергетиката

01.01.2023 | 16:55 Редактор: Елеонора Танева
Росен Христов: Осигурени са доставките на газ за 2023 г., има

Доставките на природен газ за 2023 година са осигурени. Приключилият наскоро търг на "Булгаргаз" за годишни доставки на природен газ е минал много добре.

"Имаше много голям интерес от ключови водещи компании. Имаме добри ценови предложения. Нямаме проблеми с количествата, борбата е с цената. Като тук гледаме да сме много конкурентни", коментира  служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БТА.

По думите му в момента се оценяват всичките оферти, тъй като компаниите не предлагат доставка за целия период, а определени количества в рамките на годината. Затова ще се работи с няколко доставчика.

"Има "някаква врата", чрез която страната ни може да продължи доставките на руски петрол", заяви Христов по повод подписания неотдавна от руския президент Владимир Путин указ за противодействие на наложения от Запада таван на цените на руския петрол, чрез който се забраняват доставките от 1 февруари до 1 юли 2023 г. на купувачи, придържали се към ограничението. 

Росен Христов отбеляза, че България трябва да намери решение за доставки на неруски нефт.

По повод преговорите с Турция за достъпа до турските терминали за втечнен газ, служебният енергиен министър информира, че на практика това вече е договорено. Освен това България преговаря с Турция да се включи в техните преговори в средносрочните и дългосрочни договори с доставчици на втечнен газ. 

Министър Христов уточни, че до няколко седмици ще бъде подписан меморандум с Гърция за възобновяването на проекта за нефтопровода Александруполис - Бургас, но без руско участие. Най-вероятно ще се използва схемата на интерконектора Гърция - България. Този меморандум ще бъде подписан между Росен Христов и гръцкия министър на енергетиката. 

"Този проект е много важен, за да се осигурят доставките на неруски нефт по най-икономически изгоден начин за рафинерията", изтъкна Христов. Другото, което ще се случи покрай този нефтопровод, е този проект да се разшири в една мултимодална транспортна инфраструктура. Тоест покрай нефтопровода да се построят линии за железопътен транспорт, както и пътища. В момента се преговаря България да участва по някакъв начин в експлоатацията на пристанищата в Александруполис и Кавала", заяви Христов.

Служебният министър подчерта, че "Лукойл" няма голяма база за складиране на суров нефт.

"Те имат капацитет да работят в порядъка на 10 дена без доставки. За нас е ключово да намерим решение. Това, което правим, е да гледаме какво правят съседните държави. Румъния доставят нефт от Казахстан. Азербайджан също имат някакви възможности", каза още министър Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)