81 украински деца - сираци или с родители на фронта, пристигнаха у нас

Някои от тях са с увреждания, 25 се нуждаят от психологическа помощ

28.12.2022 | 15:43 Редактор: Елеонора Танева

81 украински деца, сираци или с родители на фронта, пристигнаха в България. По обед те влязоха в страната през граничния пункт "Дунав мост" при Русе, където ги посрещнаха представители на различни държавни и общински институции. Украинските деца са пропътували над 1000 км с двуетажен автобус от границата с Полша до България. Най-малкото от децата е на 5,6 години, а най-голямото – на 16. Заедно с тях има и петима възрастни, които ги придружават до крайната точка - почивният комплекс на военното министерство в село Рибарица. Там децата ще се присъединят към настанените вече в комплекса 130 украински граждани. 

"Имаме със заболяване на опорно-двигателния апарат, ранено при обстрел, и се нуждае от рехабилитация, 25 деца се нуждаят от психологическа подкрепа, психологическа рехабилитация и 31 деца са здрави. Към здравите деца са включени децата, на които родителите им са военизирани и сираци", уточни директорът на Дирекция "Социално подпомагане" - Русе, Детелина Матева.

"Малко за отдих ще влезнат в подготвените отоплени палатки, докато тече регистрацията да им е спокойно, да пият чай. Има подготвени от колегите от БЧК - Русе пакетчета с храна, сандвичи, кроасани и вече в един момент отново ще се качат на автобуса и ще трябва да продължат", добави председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.


1
2 rate up comment rate down comment 0
Един от нас
преди 1 година
А как ще бъде предоставено медицинско обслужване на децата. Къде точно е най-близкото мезицинско заведение? Информацията е, че повечето деца имат здравословни и психически проблеми, а и не са придружени от родители и близки. Защо децата не са разпределени на по-малки групи и изпратени в големите градове, където за тях могат да се полагат подходящи грижи? Защо, защо, защо?... Сигнализирай за неуместен коментар