МВнР привика Митрофанова заради Грозев и забраната на български език в училища

Поканата е за първия работен ден на седмицата

27.12.2022 | 16:55 Редактор: Елеонора Танева

Посланикът на Русия в София - Елеонора Митрофанова, e извикана на среща в МВнР в първия работен ден след празниците. Това съобщиха от МВнР във връзка с обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев

На срещата ще бъде обсъдена забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически личности, както и обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация.

А по-рано имаше редица призиви за реакция от страна на властта. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска привикване на Митрофанова. Той определи казуса с Грозев като опит за сплашване и саморазправа. 

От "Продължаваме промяната" коментираха, че ще поискат изслушване на служебния външен министър в парламента. 

Дойде и реакция от главния прокурор, който заяви, че България спазва основните европейски ценности. 

Божидар Божанов от "Демократична България" също настоя за реакция. 

От ДПС поискаха правата на българските граждани да бъдат защитени. От Асоциацията на европейските журналисти също публикуваха позиция: Настояваме също така българската прокуратура да изнесе незабавно актуална информация за развитието на всички разследвания по разкритията на Bellingcat, а именно действията на агенти на ГРУ на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и служител на фирмата на Гебрев през 2015 година. 

Самият Грозев реагира на новината и написа в Twitter, че не знае каква е причината да бъде обявен за издирване. 

"Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в своя списък на издирваните лица, поради което не мога да предоставя никакви коментари в момента. В известен смисъл обаче това няма значение. От години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да я спрат", написа журналистът. 

А основателят на Bellingcat - британският блогър Елиът Хигинс, определи новината за издирването на Грозев като най-голямата награда на Русия за журналистика.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Кадър Facebook