Остри реакции след случая "Русия срещу Грозев", ГЕРБ иска Митрофанова да бъде извикана в МВнР

Министерството на външните работи засега не коментира случая

27.12.2022 | 14:00 Редактор: Вяра Димова

Остри политически реакции след новината, че българският журналист Христо Грозев е обявен за издирване от Русия. От ГЕРБ поискаха руският посланик в България Елеонора Митрофанова да бъде извикана в Министерството на външните работи. Оттам засега няма да коментират. От "Продължаваме промяната" предлагат в първия работен ден на парламента да бъде извикан външният министър.

Като опит за сплашване и саморазправа окачестви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов това, че разследващият журналист Христо Грозев е обявен за федерално издирване от Русия. Той настоя българските власти да реагират незабавно като бъде извикана във Външно и руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

"България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции", се казва в позицията на ГЕРБ.

"Продължаваме промяната" ще поискат изслушване на служебния външен министър в парламента. И настояват прокуратурата да се намеси.

"Без да уточнява за какво, Кремъл го обвини по член от Наказателния кодекс", каза Даниел Лорер.

Божидар Божанов от "Демократична България" вече е отправил въпрос до българското външно министерство дали ще извикат руската посланичка Елеонора Митрофанова за обяснение защо Русия издирва български журналист.

"Още повече, че Христо Грозев е persona non grata в Русия от 2016 г., т.е. няма как да е влязъл на руска територия. Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро", пише Божидар Божанов.

За Новините ON AIR оттам обясниха, че засега няма да коментират. От Асоциацията на европейските журналисти също искат незабавна реакция на българските власти и към Митрофанова. 

"Настояваме също така българската прокуратура да изнесе незабавно актуална информация за развитието на всички разследвания по разкритията на Bellingcat, а именно действията на агенти на ГРУ на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и служител на фирмата на Гебрев през 2015 година" се казва в позицията на АЕЖ.

В понеделник Христо Грозев беше обявен за издирване от Русия. В съобщение на министерството на вътрешните работи на страната се казва, че Грозев е издирван за нарушаване на "член от Наказателния кодекс на Руската федерация", като не става ясно какви точно са предполагаемите нарушения. Почти веднага Грозев написа в Twitter, че не знае причината да бъде обявен за издирване.

"Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в своя списък на издирваните лица, поради което не мога да предоставя никакви коментари в момента. В известен смисъл обаче това няма значение. От години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да я спрат", написа Грозев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.