Силистра възрази срещу недопускането на България в Шенген: Изпълнили сме си критериите

Общинският съвет гласува протестна декларация

22.12.2022 | 19:11 Редактор: Елеонора Танева

Общинският съвет в Силистра гласува протестна декларация във връзка с отхвърлянето на страната ни да влезе в шенгенското пространство. Така жителите на близо 50-хилядния град изразиха ясната си позиция по отношение на звучното "НЕ", което получихме от Австрия и Недерландия.

Малко над 47 хиляди души - за толкова трябва да взима решения Общинският съвет в Силистра. На последната сесия за годината обаче старейшините решиха да се занимаят с далеч по-глобален казус - приемането на България в Шенген. Предложението дойде от председателя на силистренския общински съвет - Мария Стойчева.

"Смятам, че жителите, които влизат в Европейския съюз, сме с такава идея за придвижване на хора и стоки – безпроблемно, а в момента, не знам по какви причини, може и по политически, но нас, двете страни, които сме си изпълнили абсолютно всички ангажименти, ни отхвърлиха и това дава затруднения", мотивира се д-р Мария Стойчева.

Така първата точка в дневния ред на заседанието беше гласуването на обща декларация срещу отказа на Австрия и Нидерландия България да влезе в шенгенското пространство. В нея освен добруджанските общини, съпричастност са изразили и някои румънски. Амбициозните общинари дори излязоха с призив България и Румъния сами да отворят границите помежду си за безпроблемно преминаване. 

"В Румъния е говорено със Слобозия, тук в момента правим опит и с Кълъраш да разговаряме. Иначе ще се гласува и в Кайнарджа в нашата област, и в Тутракан ще гласуват, говорих с колегата от Белене, те също са на мнение, че ще гласуват. Аз смятам, че ние трябва да направим опит да изразим нашето недоволство, че ни спират по този начин", заяви д-р Стойчева.

Част от общинарите обаче гласуваха "против" и посочиха, че това са държавнически решения.

"Считаме, че най-първо трябва да погледнем собствената си къща, собствения си двор и да изчистим огромните и дългогодишни проблеми с върховенството на закона. И не само, а и отговорността на главния прокурор, обществените поръчки, които скандал след скандал продължават да биват разследвани и чак тогава трябва да погледнем навън", мотивира се Златко Куртев от "Демократична България".

Декларацията на силистренци ще бъде изпратена до ЕС, а със съдържанието ѝ ще се запознаят и в българския парламент в началото на следващата година. А за силистренци надеждата е една - с Новата година, да дойде нов късмет.

Вижте повече в репортажа.