Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Джема Грозданова: Очакванията да бъдем приети в Шенген сега бяха нереалистични

"Лошите отношения между президента и БСП са единствено в публичното пространство", смята зам.-председателят на "Републиканци за България"

20.12.2022 | 20:45 Редактор: Петя Кръстева

Австрия и Нидерландия казаха "не" на членството на България в Шенген. 

Отговорността за това, че не бяхме приети в Шенген, е на всички. Очакванията да бъдем приети в Шенген сега бяха нереалистични. Заявките за прием през октомври догодина са само хубави пожелания - ще се осъществят само ако си свършим работата. Решението за Шенген беше политическо, а не техническо Това заяви зам.-председателят на "Републиканци за България" Джема Грозданова в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите ѝ "положението с еврозоната" е абсолютно същото.

"Имам чувството, че поддържаме лошата политическа обстановка в държавата, само и само да не завършим своята евроинтеграция. Длъжни сме да влезем и в еврозоната, и в Шенген", подчерта Грозданова.

Според нея правителството на "Продължаваме промяната" не е направило достатъчно, за да внесе яснота сред гражданите по въпроса с приемането на еврото. 

"Имам усещането, че няма да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г. Ако нямаме правителство, а нещата вървят натам - следват служебен кабинет, избори и преговори", прогнозира тя.

Пред Bulgaria ON AIR Грозданова изрази очакванията си, че след потенциалните следващи избори ГЕРБ вече ще е готова да направи правителство с БСП и ДПС - "те ще изпълнят целия си 4-годишен мандат".

"Ветото за промените в Изборния кодекс беше една игра от страна на Радев. Лошите отношения между президента и БСП са единствено в публичното пространство, не знаем какво става зад кулисите", посочи Грозданова. 

Зам-.председателят на "Републиканци за  България" отбеляза, че мнозинство няма да бъде постигнато нито с втория, нито с третия мандат. 

Гостът констатира, че ГЕРБ е заложила на експертен кабинет, "за да си върне легитимността". "Борисов и ГЕРБ ще пришият на ревера си още една брошка, подобна на СДС - НДСВ. Хора, които се чувстват позабравени, биха се изкушили да се върнат в политиката чрез ГЕРБ", каза още Грозданова. 

"Демократичната общност има шанс за успех. Някой трябва да излезе и да даде лице на нещо ново", завърши тя.

Гледайте целия разговор във видеото.