НДСВ се завръща в политиката. Проф. Огнян Герджиков: Няма да сме патерица на никоя партия

"Дойде време, в което видяхме, че нещата много забуксуваха", поясни председателят на 39-ото НС

13.12.2022 | 18:53 Редактор: Петя Кръстева

НДСВ се завръща в активната политика. Конгрес на партията през февруари ще избере нов председател и ще реши какъв политически курс да поеме формацията. Възраждането на царската партия е с благословията на Симеон Сакскобургготски. 

След дълги години живот в изгнание Симеон Сакскобургготски се връща у нас през 1996 година, посрещнат с надежда от хиляди. 5 години по-късно вече сформира партия Национално движение "Симеон Втори", което печели изборите и управлява в коалиция с ДПС. 

През 2005 година отново участва във властта като част от тройната коалиция, но партията вече се казва Национално движение за стабилност и възход. Сега царската формация отново иска да стане основен играч и да участва на изборите.

"Това е нещо, което като че ли много ни отива да го направим, след като бяхме 12 години в летаргичен сън. Дойде време, в което видяхме, че нещата много забуксуваха", коментира председателят на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков.

Той посочи и че все още е рано да се говори за коалиция. 

"Не смятаме да се превръщаме в ничия патерица. Всъщност ГЕРБ в известна степен е наш продукт, самият Бойко Борисов тръгна от НДСВ", подчерта Герджиков.

Царистите са готови да обсъждат и покана към отцепилите се от Движението. Сред тях е и доц. Борислав Великов. За да се върне в редиците на партията, той иска извинение. 


"Бихме очаквали най-малкото извинение от колегите пред "Българска нова демокрация" - това, което ние формирахме, след като бяхме изключени 2007 година, а също и да разберем какъв ще бъде политическият курс на това НДСВ 2", поясни той. 

Самият Симеон Сакскобургготски, който преди дни прие руския митрополит Антоний и посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова в двореца "Врана", е добре запознат с плановете за възраждане на движението. Той ще остане негов почетен председател.

Вижте повече в в репортажа на Виолета Русенова.