Чрез "Българската Коледа" стават чудеса: Момиче със 100% глухота успя да си върне слуха

В дните преди празника Мария вярва, че желанията се сбъдват

19.12.2022 | 17:56 Редактор: Ирена Бакърджиева

Мария е едно от вече порасналите деца на "Българската Коледа". Тя е родена със 100% вродена глухота, а днес - 23 години по-късно, тя води напълно пълноценен начин на живот. Не помни тишината, а "Българската Коледа" ѝ помага през 2014 година.

Майката на Мария сравнително късно, когато детето е на година и половина, разбира, че момичето не може да говори и не чува. Така лекарите я срещат с диагнозата вродена глухота. След година тя става едно от първите деца, които са имплантирани в България.

"На две години и 7 месеца ѝ поставиха апарата и започнаха да го пускат малко по-малко, но повече от година по много мъничко чуваше и не можеше да говори, стъпка по-стъпка се научи, а когато беше в първи клас, беше като чужденче, защото някои неща можеше да ги казва, а други не", сподели майката Анна Якимова.

И така Мария е вече на 23 години. Учила е в обикновено училище, а вече е дипломирана като графичен дизайнер. Споделя ни, че не помни какво е да не чуваш, а през годините най-голяма опора е майка ѝ.

"Аз не помня какво е тишина, махам го само като спя и като се къпя, без него аз не мога да съществувам. Помня, че когато ми го поставиха, се чуваше като лъвско говорене и крещене", обясни Мария.

През 2014 година е подпомогната от "Българската Коледа" и благодарение на това си подменя речевия процесор. Споделя, че често хората, с които се запознава, я определят като чужденец.

"Като бях малка, моите връстници ми казваха: "оо, тя е като робот, тя носи апарат, има някакъв акцент", а сега, като се запознавам с нови хора, те ме питат: "От България ли си? Говориш по-различно, но чуваш много добре", дори хората не ми вярват, че не чувам", каза Мария.

В дните преди Коледа Мария вярва, че желанията се сбъдват. А нейното тази година е апарат, който има bluetooth и други нови функции, за да крачи смело към следващия успех.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.