С "Българската Коледа" Кристиян от Русе сбъдва мечтата си - да е като другите деца

Второкласникът е с ДЦП и вече седма години провежда рехабилитации с дарения от кампанията

13.12.2022 | 14:09 Редактор: Елеонора Танева

Второкласникът Кристиян Маринов от Русе е едно от децата, на които "Българската Коледа" помага вече седма година. Момчето е с детска церебрална парализа, а средствата, дарени от кампанията, му осигуряват възможност за необходимата рехабилитация. 

Кристиян се ражда преждевременно в 30-ата седмица с мозъчен кръвоизлив. Прогнозите на лекарите не са оптимистични.

"Никой не даваше шанс за оцеляването му. Още повече за състоянието, в което е в момента. С течение на времето, отначало казаха, че се развива като всички нормални деца, докато не стана на една година и разбрахме, че не е. Оттам се започна борбата", сподели майката Росица Георгиева.

Семейството започва рехабилитация, която постепенно в годините дава резултат.

"Напредъкът му е огромен, а през последната година дори вече ходи сам. Доста трудно, пада, става и продължава, но не се отказва. Не се отказва, много е трудолюбив, много усърдно работи, никога не е провалял процедура, даже вече не наричаме рехабилитация, наричаме трениране", доволна е кинезитерапевтът Елина Тодорова.

Майката на Крис добавя, че за детето ѝ няма невъзможни неща.

В училище той се чувства добре, защото е приет от останалите деца. Вече знае и какъв иска да стане като порасне: "Футболист, като Христо Стоичков".

"Тренира упорито, всичко е свързано с това, че трябва да тренира, че трябва да прави много упражнения, да бъде упорит", коментира майка му.

"Българската Коледа" помага мечтата му да се сбъдне. 

"Рехабилитацията не е само упражнения – психолог, логопед, плуване, навсякъде се налагат средства. Затова "Българската Коледа" трябва да продължи. Трябва, защото тези родители не могат да се справят сами", категорична е Елина Тодорова.

"Най-голямата ни мечта е да бъде едно от всички деца, да не е различен. Да бъде дете като всяко, да има детство като всяко дете. Колкото и да е трудно да се каже, колкото и да е трудно да се направи. Това е. На Коледа се случват чудеса - на Коледа направи първите самостоятелни крачки. Дано на Коледа да се случи и всичко останало", сподели надеждите си майката на Крис.

А в дните преди Коледа той вече чака и своя подарък – футболна топка.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.