Чудото на "Българската Коледа": Дете с церебрална парализа успява да проходи

Когато е на година и 8 месеца Даниел Митов губи и слуха си

06.12.2022 | 17:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

Даниел Митов, вече на 17 години, е едно от децата на "Българската коледа". Той е с диагноза детска церебрална парализа, а по-късно лекарите установят и че не чува. А в центъра, който всеки ден посещава, се среща с още 20 подпомогнати деца от благотворителната инициатива.

Даниел се ражда преждевременно в осмия месец. Когато го изписват от болницата, казват, че е добре. На година и четири месеца родителите му се сблъскват с тежката диагноза детска церебрална парализа. Четири месеца по-късно идва и втора диагноза - загуба на слуха.

"До този момент той не можеше да ходи, не можеше да седи самостоятелно, не можеше да лази и изобщо нещата, които връстниците му вече правеха нормално. "Българската Коледа" ни помага от този момент до днес, вече 17 години", сподели майката на Даниел - Аделина Митова.

Благодарение на дарителите от "Българската коледа", когато Дани е на 7 години, се случва чудо и той започва да ходи сам.

"Най-трудното беше да приемем диагнозата, да свикнем с това, че не ние ще бъдем негови учители, а той ще бъде нашият учител и ще ни учи на доброта и смирение", каза Аделина.

Дари Борисова е създател на академията за глухи деца. Тя се среща с Дани за първи път преди 10 години. Споделя ни, че въпреки глухотата за Дани музиката се оказва лечение.

"Музиката е голяма част от неговия живот и си има предпочитания за музиката, защото някой път като му пея песен, която е нова, и той се мръщи. "Ало, ало слънчице" беше любимата му, а скоро и "Облаче ле бяло", коментира речево-слуховият рехабилитатор Дари Борисова.

В дните преди Коледа родителите на Даниел вярват, че благодарение на всеотдайните им грижи състоянието на сина им ще продължи да се подобрява.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.