Магията на "Българската Коледа": Малката Кали вече чува и отново се учи да говори

Благотворителната инициатива помага на стотици деца да имат живот като своите връстници

01.12.2022 | 14:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

И тазгодишното издание на "Българската Коледа" помага на стотици деца да имат живот като своите връстници. 3-годишната Кали от Видин отново се учи да говори след лечение от нервносензорна глухота. Успешната кохлеарна имплантация се осъществи именно благодарение на инициативата. 

Още когато е на 10 месеца, родителите на Кали разбират, че детето им не чува.

"Много бързо станаха нещата при нас. Буквално за три месеца от установяването до операцията и поставянето на кохлеарен имплант", обясни майката на Кали - Галя Цекова.

След успешната операция Кали постепенно трябва да свикне, че вече може да чува нормално, трябва да научи буквите, чисто човешките емоции и да започне да се изразява. Именно тук идва на помощ "Българската Коледа", която за втора поредна година осигурява финансовите средства за рехабилитацията на 3-годишното дете.

"С Кали сме започнали още преди да навърши една година, тъй като тя трябваше първо да свикне с мен. Веднага след поставянето на импланта детето се учи да разпознава звуците от околната среда. Започваме с барабани, свирка, колко удара, дължината на звука, животни и трупаме пасивен речник, който по-късно превръщаме в активен, да може думите, които научим, да ги изговаря", уточни логопедът Гергана Петрова.

С всеки изминал ден Кали е все по-добре и вече има индивидуално мнение, което не търпи компромиси.

"Надяваме се, че ще вървим все така добре, както досега, защото имаме доста голям напредък", сподели майката на Кали.

Така благодарение на "Българската Коледа" приказката за Кали има щастлив край. Заедно с нея в центъра за рехабилитация със същата съдба има още 3 деца.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.