Коледното чудо за 4-годишния Тодор - част е от списъка на "Българската коледа"

Детето страда от рядко заболяване - Синдром на Силвър-Ръсел

15.12.2022 | 13:57 Редактор: Елеонора Танева

4-годишният Тодор от Шумен е едно от децата на благотворителната инициатива "Българската Коледа" тази година. Детето страда от рядко заболяване -  Синдром на Силвър-Ръсел. Заболяването забавя растежа на момчето и то изостава от връстниците си. Назначено е скъпоструващо лечение, което не се покрива от НЗОК.

"Лечението се изразява в поставяне на хормонална инжекция всяка вечер за период от време, който е до навършване на 18-годишна възраст, разкриване на пълния растежен потенциал на детето и съответно резултатите са да достигне необходимите за възрастта норми", обясни майката на Тодор - Татяна Трифонова.

Със собствени средства преди няколко месеца семейството започва ежедневно поставяне на инжекциите с хормон на растежа. На всеки три месеца Тодор ще преминава и контролни прегледи във Варна.

"Трудно е, на всеки би му било трудно, да се справи, особено на фона на сегашния живот, всичко поскъпва. Важното е да е здрав, да се оправи и да продължаваме напред", вярва в добрите резултати бащата на момчето - Анатоли Ангелов.

Много често Синдромът на Силвър-Ръсел се диагностицира късно, което затруднява лечениято. Лекарите споделят, че е нужна още работа, за да могат подобни заболявания да бъдат откривани в ранен стадий.

"Трябва да се повиши информираността сред неонатолози и педиатри, за да може на ранен етап да се разпознават белезите и на тези пациенти да им се поставя ранна диагноза, да се започва ранно лечение и да има системно проследяване", призова д-р Николинка Йорданова.

А семейството на Тодор вече вярва в коледното чудо, след като в навечерието на празниците е одобрено от инициативата Българската Коледа. Така ще бъде подпомогнато лечението на детето. 

"Искам да благодаря на всички хора, които подкрепят инициативата на "Българската Коледа" и да им кажа, че има смисъл, защото по този начин те подаряват здраве на нашето дете, което за нас е безценно. Дай Боже повече инициативи да има, със сигурност ще са плюс за всеки един", казват родителите на Тодор.

Семейството ще посрещне празниците с оптимизъм и надежда и отправя апел повече хора да станат част от "Българската Коледа".